JARC-COAG demana al DARP poder avançar la collita en les zones de protecció d’aus primerenques

Per evitar pèrdues, ja que les condicions climàtiques han avançat el cicle del conreu

L’organització agrària JARC-COAG ha demanat al Departament d’Agricultura (DARP) que, de manera excepcional i urgent, permeti l’avançament de la data de la collita de cereals en els secans de Mas de Melons, Alfés, Segrià i Utxesa, que estan reconeguts com a Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA). En concret, se sol·licita que en aquestes finques primerenques del Segrià i les Garrigues la sega pugui començar abans de l’1 de juny sense que els pagesos perdin les ajudes per compensar les limitacions productives de les zones ZEPA. Ho justifiquen per evitar pèrdues, ja que les condicions climàtiques han avançat el cicle del conreu. En la resta d’àrees, l’entitat planteja fer un seguiment de com evolucionen els cultius, tenint en compte que en algunes zones els danys per fred han arribat a una afectació del 70%.
En la seva petició, l’organització exposa que les condicions climàtiques d’enguany han afavorit que els conreus arribin aproximadament 10 dies abans al seu punt òptim de collita. Per això, asseguren que és necessari que la sega es faci abans de l’1 de juny, data a partir de la qual es pot fer la sega segons els compromisos de la mesura agroambiental del Pla de Desenvolupament Rural (PDR). JARC-COAG proposa que els productors puguin iniciar abans la collita per adaptar-se a l’estat avançat del cereal, collir al moment òptim i evitar el risc de pèrdues.

L’ajut, creat per compensar les limitacions productives que tenen els agricultors que es troben en les zones ZEPA, estableix uns compromisos, entre els quals es troben iniciar la collita a partir d’unes dates concretes: l’1 de juny en els Secans de Mas de Melons, Alfés i els secans del Segrià i Utxesa; el 15 de juny als Secans de Plans de l’Unilla i de la Noguera; i el 22 de juny als Secans Orientals.

En la resta de zones, en les quals la data fixada per la sega és a partir del 15 i del 22 de juny, JARC-COAG demana fer un seguiment de com evoluciona la collita, analitzant l’impacte que els danys pel fred puguin tenir sobre el cicle del conreu i que ens algunes zones han pogut arribar a una afectació del 70%.