Representants institucionals i del sector de la restauració de les Garrigues Altes han presentat aquest divendres la iniciativa “Esmorzars de forquilla extra verge”, un projecte gastronòmic que se celebrarà els caps de setmana de novembre i fins, com a mínim, el 15 de desembre de 2025 en sis establiments del territori. A l’acte hi han participat la diputada Sandra Marco, l’alcalde de Bovera Òscar Acero, el propietari del restaurant La Garbinada, Benito Gili, i la tècnica de desenvolupament local Sílvia Pallejà, així com Joan Pere Campiña, de Cal Pebre.
Els locals adherits a la proposta són: el bar Ros de Bellaguarda; La Garbinada de Granyena de les Garrigues; el bar Casal de Juncosa; el bar Sport de la Granadella; el Centre Recreatiu del Cogul, i Cal Pebre, forn i cafeteria de Bovera.
Marco ha destacat el valor del projecte al territori, afirmant que “és un exemple excel·lent de com el producte local pot esdevenir motor de promoció econòmica i de cohesió territorial. Els esmorzars de forquilla extra verge no només donen suport als bars i restaurants de la comarca, sinó que també reivindiquen l’oli com a part essencial de la cultura garriguenca i com un producte de salut i qualitat reconegut arreu”.
Els sis establiments oferiran plats tradicionals maridats amb oli d’oliva verge extra de les cooperatives i molins de la zona, coincidint amb l’arribada de l’oli nou. En aquest sentit, Benito Gili ha remarcat l’oportunitat de posar en valor el producte estrella de la comarca, assegurant que els esmorzars de forquilla estan en auge “i que tenim un producte estrella com l’oli per donar a conèixer aquesta comarca”.
La iniciativa pretén situar l’oli de la nova collita en el seu context natural, tant a taula com al paisatge. Segons Pallejà, “es tracta d’una forma de donar suport als petits establiments dels pobles d’aquesta part de la comarca, i que se’ls conegui pel bon producte que ofereixen”.
Aquest projecte s’emmarca dins del programa “12 mesos, 12 paisatges” de la Regió Mundial de la Gastronomia, que vol reforçar la relació entre producte local, cuina tradicional i identitat territorial.
L’alcalde de Bovera, Òscar Acero, també ha subratllat la importància d’aquest impuls per als municipis petits: “els pobles petits, com els nostres, necessiten el suport de tothom, i de la Diputació, per poder tirar endavant aquests projectes que ens projecten més enllà del nostre entorn”.
La iniciativa complementa el projecte “Entre Molins”, en què els restaurants Saroa, L’Espurna, L’Arrosseria x No Rules i Xirricló cuinen cada cap de setmana de novembre a les cooperatives de Juncosa, el Soleràs i la Granadella i al Molí de Cuadrat Valley.
