Es continua treballant per retirar l’hidrocarbur vessat a Utxesa mentre s’investiga l’origen de l’abocament

  Segueix suspès l'abastament a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues a l'espera dels resultats de les analítiques

  Pla obert dels treballs per retirar el vessament d'hidrocarburs al pantà d'Utxesa, el 5 de juliol del 2021. ACN
  L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues i Endesa continuen aquest dimarts els treballs per retenir i extraure del pantà d’Utxesa el material acumulat pel vessament d’hidrocarburs al canal de Seròs. A la vegada, personal de l’ACA i els Agents Rurals segueixen indagant l’origen de l’abocament ja que les tasques d’inspecció dutes a terme fins ara no n’han permès determinar el focus tot i que sembla indicar que ja no estaria operatiu des de diumenge. Així mateix, es manté suspès l’abastament als municipis que capten l’aigua del pantà d’Utxesa, a l’espera que els resultats de les analítiques efectuades permetin garantir de nou la qualitat de l’aigua i poder reprendre el servei per part de la Mancomunitat.
  Aquest dimarts continuen les tasques de sanejament del pantà d’Utxesa per tal de retirar la màxima quantitat d’oli possible. En aquest sentit, des de diumenge a la tarda, quan es va detectar el vessament, s’han instal·lat barreres de contenció i absorció en superfície, mantes absorbents i també se segueix retirant el material vessat amb l’ajuda d’un camió cisterna.

  La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, que capta l’aigua a Utxesa per a 24 municipis, ha extret amb un camió cisterna els olis retinguts aigües amunt de les barreres i, paral·lelament, des de l’ACA s’estan fent les gestions per tal que un gestor de residus autoritzat s’ho endugui tot, un cop finalitzat l’episodi. Altrament, l’abastament al municipis que deriven aigua del pantà d’Utxesa segueix suspès, a l’espera de garantir de nou la qualitat de l’aigua i poder reprendre el servei per part de la Mancomunitat.

  De moment, les tasques d’inspecció que estan duent a terme Agents Rurals i l’ACA no ha permès determinar l’origen del vessament, malgrat que sembla que ja no estaria operatiu des de diumenge. Segons ha informat l’ACA, les inspeccions amb el dron que s’han fet el dilluns no han aportat novetats ja que el terreny és força inhòspit i no hi havia prou visibilitat, raó per la qual s’ha continuat inspeccionant la zona a peu i s’ha pogut identificar el ramal del polígon el Segre de Lleida d’on presumptament podria haver sortit l’abocament. Tot i així, las tasques d’inspecció fetes al llarg de la tarda de dilluns han estan infructuoses en quant a trobar al presumpte culpable, ja que cap de les empreses inspeccionades tenia indicis d’haver abocat olis o hidrocarburs.

  Durant tot el dilluns no s’han vist rastres d’olis ni al canal de Seròs ni al pantà d’Utxesa, ni aigües amunt ni aigües avall de les barreres de contenció, segons l’ACA. Únicament, s’aprecia oli just on les barreres retenen l’aigua, on es va anar acumulant aquest oli al llarg de la nit de diumenge. D’altra banda, l’ACA està en contacte amb control d’Endesa per consignar noves aportacions que facin un rentat del canal sense perill d’arrossegar les barreres.

  Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han posat de relleu “la ràpida resposta i col·laboració eficaç” de tots els agents i institucions implicats en la resolució de l’episodi de contaminació i la restitució dels serveis i usos afectats al més aviat possible.