El projecte etnogràfic ‘Retra(t)acció’ de Tàrrega es prorroga fins al febrer

L’activitat, que és a punt de culminar la seva desena i última fase, documenta l’evolució física i estètica de la ciutadania integrant un fons que es dipositarà a l’Arxiu Comarcal de l'Urgell

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La darrera fase del projecte etnogràfic ‘Retra(t)acció’ de Tàrrega, promogut per l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el fotògraf Jaume Solé, s’allargarà fins al febrer per poder completar l’arxiu de fotografies de les persones participants.

Si bé la convocatòria havia de finalitzar el passat 19 de desembre, els seus impulsors han anat prorrogant el termini per donar cabuda a totes les peticions, les quals s’atenen de forma més esglaonada a causa de la pandèmia.

Com ja s’informà, la captació d’imatges es realitza a l’estudi de Jaume Solé situat a la plaça Major de Tàrrega i no a l’estand habilitat a la Fira d’Artistes tal i com era costum (el certamen del 2020 es cancel·là). Segons explica Jaume Solé, “encara donem hora amb cita prèvia per retratar els participants i estem molt contents de la bona resposta de la ciutadania tot i la difícil situació actual”.

Val a dir que unes 1.400 persones integren aquest fons documental, un 40% de les quals s’han deixat retratar cada any des del 2011 i que aquesta vegada tampoc no ha volgut faltar a la cita.

“La periodicitat anual de les imatges captades dona més valor a aquest singular projecte”, afegeix Jaume Solé. Basada en l’obtenció de fotografies en relleu mitjançant tres càmeres simultànies, ‘Retra(t)acció’ és una iniciativa pionera que des de fa deu anys documenta l’evolució física i estètica dels targarins i targarines. Les fotografies mostren els canvis físics i estètics de les persones participants al llarg de quasi una dècada: fesomia, pentinats, roba, complements,…

Aquesta fase del projecte, que és la desena i última, culminarà amb l’organització del material recopilat per dipositar-lo a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. Alhora també es treballa per incloure el projecte en el Llibre Guinness dels Rècords. ‘Retra(t)acció’, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega, també donarà peu a una futura exposició i un llibre.