El Ple de la Diputació de Lleida condemna la violència dels cossos policials espanyols durant l’1-O

S’exigeix també la retirada de la policia desplegada per evitar el referèndum per tal d'adoptar la normalitat ciutadana

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Ple de la Diputació de Lleida ha condemnat aquest matí, mitjançant una moció presentada per CiU, ERC i la CUP, la violència amb la que van actuar les forces de seguretat de l’Estat contra els votants durant l’1 d’octubre. Les portaveus de PPC, Dolors López, i C’s, Ángeles Ribes, han acusat de “cínics i hipòcrites” als independentistes al considerar-los responsables que la policia actués com ho va fer. El president de la Diputació, Joan Reñé, les ha replicat de manera contundent, que es posessin davant el mirall si volien veure cinisme i hipocresia perquè, diu, els seus respectius partits no han fet res per establir línies de diàleg.

El portaveu del grup d’ERC, Jaume Gilabert, ha manifestat que les càrregues policials van suposar “una vulneració dels drets fonamentals que no caurà mai en el nostre oblit”. Danys materials que els cossos de seguretat van causar en els edificis i espais públic fa responsable al govern espanyol i hauria d’assumir totes les conseqüències. En aquesta línia també ha demanat a les institucions europees i internacionals “no continuï mirant a un altre costat fent veure que a Catalunya no passa res”.

Francesc Boya, portaveu d’Unitat d’Aran – Candidatura de Progrés, creu necessari llençar un missatge de concòrdia i unitat per tal de trobar un punt en comú per sortir d’una situació de perjudicis al país. En la moció s’exigeix també la retirada dels efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, un punt al qual s’hi mostra favorable, però considera que “hauria d’anar lligat a una crida a aturar la vaga, les manifestacions al carrer i al retorn a la normalitat ciutadana”. D’aquesta manera, Boya considera un error haver sortit del marc legal perquè “s’ha deixat de banda a gran part de la població de Catalunya”.

La portaveu del grup de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha criticat la moció al considerar que en l’escrit assenyala al govern espanyol i als seus cossos de seguretat com els únics responsables de violència i opressió al poble català. Acusa també els partits independentistes d’haver “fracturado la sociedad catalana, de no buscar consenso y de imponer sus directrices a toda costa”. Ribes afirma que hi demanaran explicacions referent a les càrregues policials del passat 1 d’octubre, però que en cap cas criticaran els cossos policials, ja que “actuan con la profesionalidad debida”, sota unes ordres concretes i que el problema són els qui les emeten. En aquesta línia lamenta que encara no hi hagin dimissions per part dels responsables dels diferents episodis violents viscuts durant el referèndum.

Des del Partit Popular, Dolors López es mostra contrària a la moció tot i mantenir la seva condemna a la violència, “però tota i la de tots”. També la psicològica, diu, que s’està exercint sobre molts ciutadans que es mostren contraris a la independència. D’aquesta manera, considera que el president de la Generalitat Carles Puigdemont “porta anys governant únicament per als independentistes” i considera que ja no es tracta d’un tema d’independència, sinó de convivència i pau social. D’aquesta manera ha manifestat el seu suport als cossos de seguretat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, als quals “s’està demonitzant per defensar la legalitat i complir el manament judicial”.

El portaveu del PSC a la Diputació, Enric Colom, ha traslladat al ple un manifest realitzat en conjunt amb Unitat d’Aran en relació a les càrregues policials de l’1 d’octubre. En aquest es condemna “les accions de violència injustificada contra veïns i veïnes del pobles i ciutats que l’únic volen és decidir i exercir la democràcia. Unes agressions dictades per el govern del Estat amb més de 900 ferits”. En aquest sentit, també exigeix al Congrés dels diputats la reprovació dels responsables polítics de l’operatiu policial de l’1 octubre “per la seva incapacitat en donar compliment a l’ordre judicial de forma eficient, diligent i sense evitar l’ús de la força”. En última instància, Colom ha demanat a tots els grups parlamentaris que dialoguin, acordin i proposin solucions al conflicte entre Espanya i Catalunya, per tal, diu, de mantenir la cohesió social.