El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol, i la investigadora de l’IRTA Gemma Echeverria han presentat aquest dijous el panell de tast propi de la DOP Pera de Lleida, una nova eina tècnica que permetrà certificar, de manera objectiva i amb criteris científics, la qualitat sensorial d’aquest producte emblemàtic del territori.
L’acte, celebrat a la Diputació, també ha comptat amb la participació del diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, i del diputat Joan Simeón, així com d’una representació dels membres del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida.
Durant la presentació, s’han fet públics els guanyadors de la primera edició del premi 'OhPera!', que reconeix la millor pera ‘conference’ amb Denominació d’Origen Protegida. El guardó ha estat per a l’empresa Clivibere i Fills, de Torres de Segre, representada pel pare Josep Antoni Clivillé i els seus fills Josep i Jordi, mentre que la central fruitera guardonada ha estat Actel, amb la participació a l’acte de Joan M. Riera, membre del seu Consell Rector.
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que “la creació d’aquest panell de tast propi representa molt més que un instrument tècnic: és una garantia de qualitat, una eina de coneixement i rigor científic que ens ajudarà a preservar l’essència d’un producte autèntic, nascut de la terra, de l’esforç i de la saviesa dels nostres productors”. Talarn ha afegit que la iniciativa “posa en valor el paper de Lleida com a referent agroalimentari i consolida la Pera de Lleida com una magnífica ambaixadora de la marca ‘Gust de Lleida’, que impulsem per donar prestigi als productes locals i reforçar el vincle entre territori i identitat”.
Per la seva banda, el president del Consell Regulador, Gerard Pujol, ha subratllat que “amb el suport de la Diputació i el rigor tècnic de l’IRTA, hem aconseguit crear un panell que dona més valor al producte i reforça el seu prestigi”. Pujol ha remarcat que “la creació del panell posa en valor tota la feina que fan els productors i membres del Consell Regulador, i és un impuls important perquè la Pera de Lleida continuï avançant i destacant dins i fora del país”.
La investigadora de l’IRTA i responsable del panell, Gemma Echeverria, ha explicat que “el panell de tast s’ha format específicament per avaluar els atributs sensorials que defineixen la Pera de Lleida, com la dolçor, l’acidesa, la textura i el sabor”. Segons Echeverria, “hem entrenat els tastadors per reconèixer de manera objectiva elements com la forma periforme, la distribució del russeting, el color òptim o la crocanticitat. És un pas endavant per descriure i certificar l’excel·lència d’aquest producte amb criteris científics”, ha dit.
Amb la creació del panell de tast propi, la DOP Pera de Lleida fa un salt qualitatiu en la seva capacitat de garantir la qualitat i autenticitat del producte, i reforça el reconeixement del segell de la Denominació d’Origen i la reputació del sector fructícola de les terres de Lleida.
Els guanyadors del premi ‘OhPera!’ rebran el guardó oficial aquest vespre, en el marc de l’acte de presentació de la nova campanya de la DOP Pera de Lleida, que tindrà lloc al Centre Cultural Sant Josep de Térmens. L’acte, que comptarà amb la participació del vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, també servirà per fer entrega del guardó ‘Ets la Pera’, que reconeix anualment persones i entitats que, des de diferents àmbits, fan visible el talent i l’esperit de Lleida al món.
La DOP Pera de Lleida estrena un panell de tast propi per certificar l’excel·lència del producte
L’acte també ha servit per anunciar els guanyadors del premi “OhPera!”: l’empresa Clivibere i Fills, de Torres de Segre, i la central fruitera Actel
16 d'octubre de 2025 a les 21:12h

El més llegit