El dolç estrella d'aquest Nadal es cuina als Alamús: el millor panettone surt d'El Rusc

La pastisseria lleidatana s'imposa en un tast a cegues a la Corunya per davant de grans mestres artesans i consolida una iniciativa solidària en memòria d'una amiga

05 de desembre de 2025 a les 17:31h

Aquest Nadal, el panettone que regnarà a moltes taules no prové de Milà ni de Barcelona, sinó d'un petit obrador dels Alamús. La pastisseria El Rusc, regentada per Iana Gruzinenko i Josep Pujol, ha convertit el seu producte en el "millor dolç del Nadal" després de guanyar el primer premi en la tercera edició del certamen Panettone Panepanna, celebrat a la Corunya.

La victòria ha estat inesperada però rotunda. En un tast a cegues on participaven pastisseries d’Espanya i Itàlia. Tot un èxit per a un negoci jove que opera des d'un antic local de carnisseria de només 16 metres quadrats i que aquest mateix 2025 ja va situar el seu pa entre els 25 millors de Catalunya.

El secret de Nadal: puresa i absència de vainilla

Mentre molts artesans aposten per aromes complexos, a El Rusc han nedat a contra corrent. Segons explica Josep Pujol, la clau de l’èxit ha estat presentar un panettone "més fresc i pur". La seva recepta, clàssica i sense químics, té una particularitat: no porta vainilla. “Preferim no posar-n’hi perquè creiem que mata altres gustos; volem que es notin els matisos de la fermentació”, detalla el pastisser. Aquesta aposta per la simplicat i l’essència ha estat el factor diferencial davant de competidors de renom internacional.

WhatsApp Image 2025 12 05 at 11.21.25

El negoci és la materialització del projecte final d’estudis de la Iana a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. Arribada d’Ucraïna el 2018, la pastissera ha aconseguit en poc temps situar els Alamús al mapa gastronòmic estatal, tot i les limitacions d'espai que ja els fan plantejar una futura ampliació.

Un panettone amb cor: la iniciativa solidària

Però el Nadal a El Rusc enguany té un significat que va més enllà dels premis. La pastisseria manté una iniciativa solidària molt personal: els beneficis de la venda del seu panettone de mig quilo es destinen a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

WhatsApp Image 2025 12 05 at 11.21.24

La decisió sorgeix arran de la pèrdua recent d'una treballadora i amiga molt propera de l'equip, que va morir l'agost passat a causa d'un càncer de pàncrees diagnosticat pocs mesos abans. Amb aquesta acció, El Rusc vol transformar l’èxit del seu producte estrella en un suport real a la investigació biomèdica local i mantenir viu el record de la seva companya durant aquestes festes.

Sobre l'autor
Tatiana Fernández
Veure biografia
El més llegit