Denuncien la situació “infrahumana” dels temporers al Segrià

  Alerten que és habitual que els empresaris paguin els treballadors per sota del conveni, els obliguin a fer hores extres sense pagar-les i no els ofereixen allotjament

  La Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) de la UGT de Catalunya ha presentat aquesta setmana quatre denúncies davant la Inspecció de Treball de Lleida per les condicions de vida “infrahumanes” i la situació d’explotació laboral que pateixen molts temporers així com per l’incompliment per part de diverses empreses de Lleida del conveni Agropecuari de Catalunya, que obliga a allotjar dignament aquests treballadors. Alerten que és habitual que els empresaris paguin els treballadors per sota del conveni, els obliguin a fer hores extres sense pagar-les i no els ofereixen allotjament. Des del sindicat expliquen que actualment hi ha 20.900 treballadors donats d’alta al Règim Agrari de la Seguretat Social a Catalunya fent la campanya de la fruita dolça a Lleida i recorden que encara s’espera que aquest estiu n’arribin Catalunya 8.000 més per cobrir la resta de campanyes: la poma de Girona i Lleida, la verema al Penedès i els cítrics a les Terres de l’Ebre.
  Les denúncies

  Una denúncia, amb data de 9 de juny, contra l’empresa Pascual Martínez Sánchez de la localitat de La Granja d’Escarp (Segrià) perquè les quantitats que cobren els treballadors no es corresponen amb les hores realitzades, que treballen una jornada superior a l’ordinària i no els paguen les hores extres, que no cotitzen tots els dies que treballen, que l’empresari els maltracta i que els allotja en un magatzem juntament amb el tractor i productes tòxics per sulfatar.

  Una segona denúncia, amb data 21 de juny, contra l’empresa Frutas Belana de Lleida perquè els temporers treballen una jornada superior a l’ordinària i no se’ls paguen les hores extres ni festius, no cotitzen tots els dies que treballen i l’empresari no els facilita allotjament, tot incomplint el Conveni Agropecuari de Catalunya.

  Una tercera denúncia, amb data 21 de juny, contra la Cooperativa Sant Domènech de La Portella (Segrià) per incompliment dels temps de descans entre jornades, per obligar els treballadors a ampliar jornada i per no pagar el plus de nocturnitat ni el de festius.

  Una quarta denúncia, amb data 16 de juny, sol·licitant a la Inspecció de Treball que actuï davant la situació de moltes empreses del Baix Segre, que no disposen d’allotjaments per als temporers -tal com recull el Conveni Agropecuari de Catalunya- o les condicions d’aquests són “infrahumanes”.

  Crítiques d’UGT a la situació dels temporers

  Des d’UGT denuncien que a Catalunya, alguns empresaris estan pagant per sota dels 6,18 euros/hora que marca el conveni. Hi ha empreses, asseguren, que paguen als temporers 5 euros/hora, i a més els descompten el 50% del que l’empresa paga per ells a la Seguretat Social. Afegeixen que algunes empreses paguen als jornalers a un tant el quilo recollit, i els obliguen a comprar-se els cabassos i les tisores, sovint al capatàs.

  Des del sindicat alerten que “massa sovint” els empresaris no cotitzen pel nombre de dies reals treballats. “Molts asseguren als seus temporers que treballaran 25 dies, però que en declararan només 10 i els 15 restants seran abonats en negre”, asseguren. UGT recorda que aquesta pràctica repercuteix en la jubilació, “perquè no ha cotitzat pels dies treballats, sinó pels que ha declarat l’empresari”.

  UGT també denuncia que, en alguns casos, com ha succeït recentment a Seròs (Segrià) i La Granja d’Escarp, els temporers són acomiadats si protesten contra aquestes il·legalitats. “Simplement els diuen que no tenen treball per a ells”, asseguren. En altres casos, els coaccionen directament, alerten: “si no treballen sota les condicions dictades, l’empresa els amenaça amb contractar altres treballadors estrangers que faran la mateixa feina per encara menys diners”.

  El sindicat assegura que malgrat el Conveni Agropecuari de Catalunya obliga els empresaris a donar allotjament als temporers que tenen al seu càrrec, molts d’ells no ho fan i, fins i tot, alguns obliguen els temporers a pagar un lloguer de fins a cent euros per una cabana o per una casa vella de camp en runes.

  Des d’UGT afegeixen que els temporers són els que realment perden quan una tempesta fa perdre la collita, ja que l’empresari recupera una part dels diners mitjançant l’assegurança i ajudes del govern. En cas de malt temps, tampoc se’ls abona el 25% de la jornada diària, tal com marca el conveni. A més, prossegueixen, els temporers treballen a ple sol a l’estiu, contravenint els consells de la Llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals, i a temperatures molt baixes a l’hivern. Tot i estar obligats, molts empresaris no els faciliten ni begudes ni la roba adequada per a l’exercici d’aquesta activitat, denuncien.

  Tot i que Catalunya és la quarta Comunitat Autònoma amb més altes al Règim Agrari de la Seguretat Social, les xifres d’altes no quadren amb les peonades, alerta UGT. En les reunions amb Inspecció de Treball, aquesta posa com a excusa que és molt difícil saber-ne el nombre exacte perquè no se sap quants dies treballa un temporer. Des de la FICA-UGT de Catalunya hem reclamat en moltes ocasions que la Inspecció de Treball citi els empresaris per comprovar els quilos venuts i les peonades declarades.