Demanden a la Paeria per exaltar el règim franquista

Expliquen que la data coincideix amb el dia que es commemoraran els 81 anys de l'Alzamiento feixista de 1936 del general Francisco Franco

Lleida Lliure de Franquisme ha escollit el 18 de juliol per demandar l’Ajuntament de Lleida per incomplir la llei de Memòria Històrica pel nomenclàtor dels carrers. La data no és casual, expliquen, ja que coincideix amb el dia que es commemoraran els 81 anys de l’Alzamiento feixista (1936) del general Francisco Franco. La demanda es presentarà dins els terminis requerits pel jutjat contenciós de Lleida, després que acceptés el recurs presentat el passat 20 de març per col·lectius polítics, memoralístics i sindicals aplegats al manifest Lleida Lliure de Franquisme. Denunciaven el “silenci administratiu” a la petició que el grup municipal de la Crida per Lleida – CUP va fer a Alcaldia per la substitució dels nou carrers amb noms de reconeguts franquistes (Alcalde Areny, Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Sangenís Bertran, Lluís Besa, Alcalde Recasens, Germans Recasens, Carmelo Fenech i Juan Manuel Nadal i Gaya).
“Mantenir aquests carrers incompleix l’article 15.1 de la llei de Memòria Històrica, que prohibeix l’exaltació del règim franquista” assenyala l’advocada Esther Sancho. “Retirar els nou noms és un acte de dignitat coherent amb la recent anul·lació dels consells de guerra franquistes” ha afegit la lletrada. En aquest sentit, els dos darrers plens de la Paeria de Lleida van aprovar la retirada de medalles de la ciutat a deu alts càrrecs del franquisme i restituir la dignitat dels funcionaris municipals depurats per la dictadura.

Els signants de la demanda són la Comissió de la Dignitat, Acaba amb la Placa, Dones de Lleida, La Baula, Crida per Lleida, Comú de Lleida, ERC de Lleida, CGT, ICV de Lleida, Intersindical – CSC, Podem, SEPC i Arran. També membres d’alguns dels col·lectius demandants (Comú, ERC, Crida, Podem, Dones de Lleida), aplegats sota la plataforma Lleida Lliure de Franquisme.