El grup municipal de la CUP a Tàrrega va fer oficial ahir dimarts la seva sortida del govern per "l'incompliment greu" d'ERC i PSC sobre l'acord de govern de municipalitzar la gestió integral de l'aigua abans del 31 de desembre de 2025, deixant-lo en minoria amb 6 dels 17 edils que conformen el consistori.
En un comunicat, la formació va explicar que aquest punt era un dels compromisos centrals de l'acord de mandat signat el juny de 2023 i que, malgrat els esforços fets, ERC i PSC han optat per "prorrogar la gestió privada del servei per un període que podria arribar als 12 anys". Davant d'això, afirmen que surten del govern per "coherència política". La sortida dels tres regidors, Laia Recasens, Miquel Nadal i Maria Teresa Arbonés, deixa el govern municipal que encapçala Alba Pijuan (ERC) en minoria amb 6 dels 17 edils.
🔴 La CUP Tàrrega abandona el govern municipal
— CUP Tàrrega (@CupTarrega) July 22, 2025
🗣️“Alcaldia trenca el pacte de legislatura que ERC, CUP i PSC vam signar a l'inici del mandat. Davant la renúncia a transformar la ciutat, sortim per coherència. No vam venir a escalfar cadires”
📲COMUNICAT: https://t.co/ifr2pZYP5Npic.twitter.com/OgljgHECtJ
La formació remarca que la municipalització del servei d'aigua no era una proposta unilateral de la seva formació, sinó un acord compartit i signat a l'inici de la nova legislatura entre les tres forces polítiques. "El seu incompliment representa una ruptura de confiança institucional i política, tant entre els socis com amb la ciutadania", afirmen en el comunicat.
A més, consideren que els informes tècnics amb què s'ha basat ERC i PSC per intentar obrir una nova licitació per mantenir el model de gestió de l'aigua actual "presenten greus mancances i errors de càlcul". Aquests informes han infravalorat els costos de la gestió privada i han sobreestimat les dificultats de la gestió pública, obviant exemples reeixits en nombrosos municipis catalans. "Aquests informes han infravalorat els costos de la gestió privada i han sobreestimat les dificultats de la gestió pública, obviant exemples reeixits en nombrosos municipis catalans", assegura la formació.
A banda de la qüestió de l'aigua, l'acord de govern signat també comprometia les tres forces a treballar per assolir la titularitat pública del Teatre Ateneu, un punt que, segons denuncia la formació, "també ha quedat relegat i no ha experimentat cap avenç durant els dos anys de mandat, tot i les reiterades insistències de la CUP."
"A partir d'ara, la CUP de Tàrrega continuarà desenvolupant la seva tasca des de l'oposició, amb responsabilitat i fermesa, per defensar una Tàrrega més justa, democràtica i amb serveis públics al servei de les persones", clou el comunicat.
ERC, CUP i PSC governaven a Tàrrega des de desembre del 2019
La CUP va entrar a formar part del govern municipal amb ERC i el PSC l'any 2019. Les tres formacions van repetir la fórmula després de les eleccions municipals del 2023 i governaven amb 9 regidors (5 d'ERC, 3 de la CUP i 1 del PSC). La marxa dels anticapitalistes deixa ara el govern d'Alba Pijuan en minoria.
Les tres carteres que fins ara ocupava la CUP Tàrrega són la Regidoria de Serveis Municipals, Medi Ambient, Transició Energètica i Aigua, amb Laia Recasens al Capdavant; la regidoria de Cultura i Participació Ciutadana i Habitatge, amb Miquel Nadal, i la regidoria de Pobles i Ruralitat, amb Maria Teresa Arbonés.