Comença el procés participatiu per definir els usos del futur Hub Cívic Acadèmia a Lleida

La Paeria ha impulsat aquest primer taller per a entitats i agents implicats per establir les funcions i les característiques d’aquest Hub Cívic que s’ubicarà a l’antic convent de les Josefines, al barri de l’Escorxador

10 de juliol de 2025 a les 17:08h
Actualitzat: 10 de juliol de 2025 a les 17:08h
El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i la regidora Pilar Bosch, que és regidora d’ambdós barris, han participat en el primer taller participatiu per definir els usos del futur Hub Cívic Acadèmia
El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i la regidora Pilar Bosch, que és regidora d’ambdós barris, han participat en el primer taller participatiu per definir els usos del futur Hub Cívic Acadèmia

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat el procés participatiu per reflexionar sobre els futurs usos de l’antic convent de les Josefines. Aquest primer taller s’ha adreçat a entitats socials, associacions veïnals i agents del territori per reflexionar conjuntament sobre les possibles característiques i funcions d’aquest equipament, situat al barri de l’Escorxador. L’espai, adquirit per la Paeria l’any 2018, s’integrarà dins el projecte del Hub Cívic Acadèmia, una iniciativa que forma part del nou model d’inclusió social impulsat per la Paeria i la Generalitat de Catalunya.

El taller, conduït per les Regidories de Participació i d’Acció i Innovació Social, ha tingut com a objectiu recollir aportacions que permetin definir un equipament d’ús comunitari, veïnal i d’inclusió social. Els i les participants han treballat en grups temàtics per identificar necessitats, usos i oportunitats de l’espai, en una dinàmica que fomenta la corresponsabilitat i l’arrelament territorial.

El Hub Cívic Acadèmia es planteja com un equipament integrat que doni resposta tant a les necessitats de l’administració pública com a les demandes de la comunitat, i que generi un espai obert, inclusiu i amb vocació de transformació social. L’edifici, que té 4 plantes i un pati interior, suma més de 2.500 m² i ha de permetre recuperar un espai històric en desús per convertir-lo en un motor de dinamització veïnal i de cohesió social.

El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i la regidora Pilar Bosch, que és regidora dels barris de l'Escorxador, Templers i Instituts, van participar ahir en aquesta primera activitat. Enjuanes va assegurar que “aquest taller marca un pas clau per assegurar que el projecte respongui realment a les realitats del barri. Volem que el Hub sigui un espai útil, viu i gestionat des de la proximitat, que uneixi serveis socials, vida comunitària i activitat veïnal”.

A través del model hub, l’Ajuntament de Lleida aposta per una nova generació d’equipaments socials en què la inclusió, la participació i l’ús compartit de l’espai esdevenen eixos centrals. El projecte preveu que, un cop finalitzat el procés participatiu, s’impulsi la licitació per a la redacció dels projectes tècnics, que incorpori les aportacions veïnals i les necessitats dels serveis municipals.

A la sessió d’ahir, que es va fer a la sala Alfred Perenya, s’han convocat una cinquantena d’entitats socials, culturals i veïnals. Les zones implicades són Instituts-Sant Ignasi, Templers-Escorxador i entorns i Pius XII-Germanor, Universitat; Zona-Alta Ricard Viñes i entorns.

En la sessió d'ahir dimecres, s’ha explicat que més endavant s’obrirà el procés al conjunt del veïnat mitjançant jornades informatives i participatives, en les quals també podrà participar la ciutadania en general.

El convent de les Josefines, un espai històric del barri

Captura de pantalla 2025 07 10 091542
Façana de l'antic convent de les Josefines

Amb una trajectòria que es remunta al segle XIX, l’antic convent de les Josefines ha tingut diversos usos històrics, com a col·legi, asil i espai religiós. Juntament amb l’antiga Acadèmia Bibliogràfico-Mariana i el Palau de Maria, forma un conjunt patrimonial i arquitectònic singular que es vol recuperar com a espai actiu de ciutat. La seva compra per part de l’Ajuntament l’any 2018, per un valor de 803.513 €, va suposar una aposta clara per la recuperació d’edificis emblemàtics en clau de servei públic.

Hubs Cívics

Els Hubs Cívics formen part del Pla d’Acció Municipal de la Paeria. Són nous equipaments de proximitat que volen afavorir la participació ciutadana i esdevenir punts de trobada, de decisió i de col·laboració entre veïnat, entitats i administració. En aquest sentit i en el marc del nou model d’inclusió, la Paeria també està treballant en el Hub Cívic de Balàfia.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit