Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Joan Santacana: “Hem de ser ambiciosos, empènyer i tirar projectes endavant”

Fa pràcticament 5 mesos que vostè va assolir l’alcaldia després que prosperés la moció de censura per tombar el govern en minoria format per JxCat i el PSC. Evidentment, aquests mesos venen marcats per la crisi sanitària que estem vivint, no obstant quina valoració en fa d’aquests mesos al govern, deixant la Covid-19 al marge? (en parlarem seguidament)
Quan vam plantejar la moció de censura ho vam fer sense cap intenció de trencar amb les línies d’actuació de l’anterior govern. De fet, hem continuat amb tot allò que ells havien iniciat i que havia quedat al tinter per la irrupció de la pandèmia. En aquest sentit, hi ha hagut cert continuisme amb les actuacions perquè hem donat de termini aquests 6 mesos per anar fent la tasca corresponent a l’entrada al govern: conèixer la casa i saber què és el que es podia fer. La nostra acció de govern pròpia sortirà amb el pressupost del 2021 que és el que estem treballant. A partir d’aquí, dir que la casa l’hem trobat bé.

Tanmateix, no podem oblidar que estem vivint una situació especial que tampoc ens permet fer massa projectes. L’important ara mateix és mantenir el que hi ha, i lluitar contra la pandèmia.

Ara mateix, quina és la relació amb JxCat i el PSC?
La manera d’entrar al govern va provocar un recel inicial. I per aquest motiu, intentem motivar des del primer dia una bona relació dintre de l’Ajuntament. El govern municipal el porta els que estan al govern, però la ciutat la porten els 13 regidors, en el seu conjunt, que per això els escull la ciutadania. Sota aquesta premissa, estem intentant iniciar grups de treball, potenciar comissions d’estudi i tot un seguit de coses perquè volem contar amb la opinió de tots i totes. Poc a poc, ho aconseguim, però és cert que d’entrada costa. De fet, al primer ple ens van tombar diverses propostes que portàvem, imagino que per aquesta inicial falta de confiança mútua.

Tanmateix, i com he comentat, la nostra intenció és comptar amb tothom i anar donant peu a que tots els grups puguin expressar la seva visió de ciutat i fer projectes conjunts. És cert que el dia a dia pot anar funcionant amb l’equip de govern, però per temes de més abast hem d’anar tot junts, com per exemple amb el pressupost del 2021, que en breu començarem a negociar amb l’oposició.

Vostè tenia molt clar que l’anterior govern no era legítim i amb la seva arribada al consistori es va comprometre en formar un govern fort, d’esquerres i independentista.
Correcte, les línies generals són d’esquerra i independentistes. Però les de dia a dia, del poble, estan en un altre categoria. Sempre hem de buscar aliances per poder tenir un govern ben coordinat. La nostra línia de base passa pel diàleg, parlarem sempre amb tothom. Això si, els nostres projectes sempre seran progressistes, d’esquerra i independentistes.

Ha aconseguit, de moment, aquesta cohesió entre regidors i ciutadania que buscava?
Hi estem treballant. Una de les nostres línies és crear consells municipals de participació de diferents àmbits. Per exemple el de serveis socials i salut, que ja hem creat. En aquest sentit, la nostra intenció és donar veu a la ciutadania perquè pugui participar d’una forma més directe a través de les seves associacions o a través dels seus associats. Per exemple, una de les idees és crear un consell de pobles. Els 5 nuclis que a part de Cervera formen part del municipi, volem que tinguin una participació més directe, tant en la part d’inversions que es puguin fer als seus pobles com en la part de gestió del dia a dia dels seus serveis municipals. Això és una mica innovador, ja no s’havia fet mai. El que s’havia fet era de forma bilateral amb els representats de cadascun dels pobles.

Per tant, tenim intenció de crear òrgans de participació en diferents àmbits (cultura, salut, esports…) i crear un consell de ciutat que es dediqui a les entitats de caire veïnal per parlar amb ells i tenir un feedbackde les actuacions que fem nosaltres i també de les propostes que ens puguin fer.

Parlem de la Covid-19. Com s’està gestionant aquesta situació des de la Paeria?
Per començar, el que fem és seguir les indicacions sanitàries de la Generalitat. Col·laborem en tot el que podem i complementem tot allò on nosaltres tenim competència. Per altra banda, el que fem és tenir contacte amb el Consell d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat per saber com evoluciona la pandèmia i, a partir d’aquí, poder informar a la ciutadania. També hem establert una comissió de seguiment amb la qual ajudem allà on se’ns demana. Per exemple, fem un seguiment de famílies confinades o de contactes estrets per poder resoldre aquelles eventualitats que puguin tenir com és anar a comprar. Per això, a través de les entitats cerverines, el que hem fet és intentar coordinar un servei de voluntariat (Creu Roja, Càrites). Com els Ajuntament no podem prestar serveis de voluntariat, el que si que podem fer és coordinar el voluntariat i les entitats per poder prestar aquest tipus de servei.

Un dels sectors fortament afectats està sent el comercial i el de la restauració. Quines mesures heu aplicat per tal de pal·liar els efectes d’aquesta crisi sanitària. L’anterior govern ja ho va fer, posar a 0 la taxa d’ocupació de la via pública, perquè les terrasses no els signifiqués cap càrrega afegida. També els hem donat suport estant en contacte amb es diferents comerços i establiments de restauració per fer un directori  on hi consten tots els locals oberts que ofereixen menjar per emportar.

Dit això, i a banda del suport moral que puguem donar, no podem fer massa cosa més. La resta d’impostos i ajudes directes són molt escasses. El que fem és difusió a través de les entitats de les ajudes que puguin sortir.

La cultura també està sent fortament colpejada pel tot seguit de mesures que es prenen per tal de frenar la pandèmia. En el cas del Festival de Pasqua de Cervera, des de la paeria, teniu com a prioritat seguir endavant amb el festival, però d’una manera totalment diferent. Ens en podria fer cinc cèntims?
A Cervera sempre hem tingut molta tradició cultural. De fet, l’any 2019 vam ser capital de la Cultura Catalana.

Dit això, el festival de Pasqua, que ja es va suspendre al seu dia, vam decidir fer-lo pels voltants de Santa Cecilia. El vam re dissenyar per fer-lo d’acord amb la situació actual, però al suspendre’s tota la activitat cultural sense saber exactament quan acaben les mesures preses per la Generalitat, vam decidir fer el festival igual però sense públic. Es retransmetrà en streamingi tothom en podrà gaudir. El festival l’havíem de fer, ja que és emblemàtic per nosaltres i volem que la gent el pugui gaudir. Les orquestres tocaran i ho faran en directe per totes aquelles persones que els vulguin seguir a través de l’altra banda de la pantalla.

Per altra banda, s’ha detectat que des del confinament han augmentat les bosses dipositades en llocs prohibits. En aquest sentit, el Consell Comarcal de la Segarra i la Paeria heu posat en marxa una campanya conjunta. En què consisteix?
La recollida de brossa és gestiona des del Consell Comarcal. Des de fa molt de temps que la Segarra és pionera en el tema de la recollida selectiva. No obstant, sempre hi ha hagut algun problema, o bé per aquells que desconeixen com es fa, o bé per manca de voluntat. Això ha provocat que alguns d’ells si no està bé la bossa no la recullen al  moment, la dipositessin a les papereres. Per això, a nivell de Comarca es va posar en marxa una campanya en la que es posaven cartells a les papereres indicant que la brossa no va allà. El Comarcal també ha contractat a dues persones informadores que passen per diferents municipis per ensenyar com fer la recollida selectiva a aquelles persones que no en saben. Es una campanya que pot funcionar i hauria de ser continuada.

Abans parlàvem d’alguns projectes que s’han hagut de desar en un calaix per la situació complexa del No obstant, quins d’aquests projectes destacaria com a primordials per promoure i tirar endavant durant aquest mandat?
A nivell urbanístic des de fa bastant de temps tenim un equipament, el convent de Sant Domènech, que es va intentar habilitar com a auditori per acollir concerts, etc. Aquest any tenim una subvenció del departament de cultura amb la que complirem una fase. I en quedar a una que esperem que pugui subvencionar l’1’5 cultural del ministeri de foment i ja tindríem tot per tirar endavant aquest equipament per a concerts, etc. És un projecte que estem treballant fa molt de temps.

Per altra banda, a nivell de futuribles i projectes pendents, podem parlar de l’ampliació del cementiri, ja que s’està quedant petit, i és una cosa que ens ve reglat. També tenim previst fer un pla d’equipaments, per detectar aquells locals buits i que els hi puguem donar una sortida, com per exemple, l’edifici del Sindicat, un edifici modernista de Cèsar Martinell, que hem de veure com l’enfoquem i quin ús li donem.

Com a alcalde i màxim responsable de l’Ajuntament, quin és el missatge que vol donar als cerverins i cerverines?
Dos missatges. En primer lloc, s’ha vist amb el temps que la responsabilitat individual és molt important. En aquest sentit he de felicitar a Cervera, ja que està complint amb les normes i la majoria de persones cobreixen la seva quota de responsabilitat.

L’altre és a nivell general. Volem apel·lar a l’autoestima de la ciutadania. En part motivat per la Covid, però també per una tradició dels pobles d’interior, que moltes vegades ens subestimem, i això fa que ens quedem encallats en alguns aspectes. Hem de ser ambiciosos. Hem d’empènyer i tirar projectes endavant, i si ho fem de manera col·lectiva i cohesionada millor. Nosaltres podem fer moltes coses si ens ho proposem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

12 morts més a Tarragona per coronavirus

Notícia següent

El Consell Educatiu de L’Hospitalet es reuneix per abordar l’inici de curs

Notícies relacionades