Ahir 17 de juliol, va tenir lloc a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell una reunió de la taula de treball que vol abordar el futur del sector primari a la Seu i a l’Alt Pirineu, i que va comptar amb la participació d’Enric Vadell, director dels Serveis Territorials d’Agricultura a l’Alt Pirineu i Aran; Carlos Guàrdia, director general de Polítiques de Muntanya; Cristina Espinar, Cap de Servei d'Actuacions de Muntanya; Amàlia Sanz, directora d’IDAPA; Bernat Lavaquiol, enginyer i investigador del sector agroalimentari; Miquel Albero, regidor del grup municipal de la CUP; i l’alcalde de la Seu, Joan Barrera.
En aquesta reunió es va voler recuperar el treball que va dur a terme Bernat Lavaquiol en el passat mandat municipal, el qual proposava la creació d’un centre d’investigació de la llet aplicat al nostre territori i al Pirineu.
Els diferents departaments de la Generalitat relacionats amb el sector primari, especialment el Departament d’Agricultura i Ramaderia, van explicar que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) establirà, a partir del pròxim mes de setembre, un primer grup a la Seu d’Urgell que anirà creixent. Properament s’anunciarà com es portarà a terme.
Una altra qüestió abordada en aquesta taula de treball va ser la manera de com ha de créixer i quina importància se li ha de donar el sector primari, sense que això comporti no perdre el patrimoni actual i alhora de com cal diversificar l’economia per no haver de dependre del sector serveis “amb les conseqüències negatives que això comporta”.
La reunió va ser “productiva” on tots els participants van donar suport “inequívoc” a la proposta d’impulsar aquest centre agroalimentari. Aquesta taula s’anirà reunint periòdicament per a treballar amb aquest objectiu.
Per la seva part, l’alcalde Joan Barrera, va remarcar la importància de treballar pel futur de la ramaderia i l’agricultura al territori. “Des de la Seu hem de jugar un paper clau a l’hora de donar suport a agricultors i ramaders, com també de donar suport a la Generalitat per tal que desenvolupi aquest centre de recerca agroalimentària, amb l’objectiu que pugui fer créixer aquest sector en diferents aspectes”.