La Cambra de Comerç de Lleida ha expressat aquest dilluns el seu suport al Gran Recapte que organitza el Banc dels Aliments de Lleida de cara als pròxims 7 i 8 de novembre.
Aquest ha estat un dels temes que s’ha tractat durant una trobada entre ambdues entitats celebrada a la seu de la Cambra de Comerç, i a la qual han assistit, pel Banc dels Aliments, el seu president, Antoni Fo, la directora, Teresa Farré, i el voluntari i membre de la Comissió d’Empreses, Xavier Vilimelis. Per part de la Cambra, hi ha participat tot el seu Ple.
La trobada estava concebuda com un espai que, a demanda del Banc dels Aliments, aquesta entitat ha utilitzat per explicar el seu projecte davant el Ple de la Cambra i que aquesta el faci extensiu a tots els seus membres. Així, s’ha posat l’accent en donar a conèixer la tasca del Banc dels Aliments i, sobretot, de quina manera les empreses, que també tenen la seva responsabilitat social, hi poden col·laborar. Una d’aquestes maneres és, sense anar més lluny, el Gran Recapte, en el qual, a més de fer donacions econòmiques, les empreses hi poden donar suport aportant voluntaris/es.
En aquesta mateixa línia, també s’ha posat sobre la taula la nova llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, d’1 d’abril de 2025, segons la qual les empreses han de fer un pla de prevenció que identifiqui els punts crítics de malbaratament i estableixi les mesures per a minimitzar-los. De la mateixa manera, s’ha recordat que cal prioritzar la prevenció dels residus alimentaris i, a continuació, destinar l’excedent a consum humà, ús animal, usos industrials, compostatge i, finalment, a la destrucció; així com que les empreses han d’establir acords amb les entitats socials o els Bancs dels Aliments per la donació d’excedents, assegurant-ne la traçabilitat i la seguretat alimentària.
Tot plegat amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari, repartir aliments a persones en situació de vulnerabilitat, proporcionar una alimentació saludable i generar un impacte positiu en el medi ambient.