Dilluns, 28 d'abril de 2025
És notícia

Bernat Solé agraeix a Celler Mas Blanch i Jové una commemoració

Avatar photo

Han afegit la commemoració a un projecte compaginador de la cultura del vi

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha agraït la decisió dels responsables del Celler Mas Blanch i Jové i de la Vinya dels Artistes, d’afegir-se, a través del seu “projecte compaginador de la cultura del vi en l’espai idíl·lic de la vinya i del món de l’art ja plenament consolidat amb dotze edicions” als actes de commemoració del centenari del naixement de Guillem Viladot.

Un escriptor prolífic i un creador polifacètic que, fugint d’encasellaments, va excel·lir en un ampli ventall de llenguatges artístics, com ara el poètic, el literari, l’experimental, el periodístic o el plàstic, que fou el primer a editar un llibre de poesia experimental a la península Ibèrica o en crear, des d’Agramunt, una editorial dedicada a la poesia d’avantguarda.

Bernat Solé ha fet aquestes valoracions en el transcurs de l’acte d’acollida a la Vinya dels Artistes, al Celler Mas Blanc, a la Pobla de Cérvoles, de l’obra de l’arquitecte Jaume Farreny que fa una reinterpretació volumètrica del ‘Poema de l’Home’ de Viladot.

El delegat ha lloat “l’encert” dels responsables del celler Mas Blanch i Jové d’incorporar l’obra de Farreny inspirada en el ‘Poema de l’Home’ de Viladot a la Vinya dels Artistes perquè és una decisió que “encaixa a la perfecció amb la combinació tan viladotiana dels valors de la universalitat i la ruralitat”. L’artista agramuntí, “des de la seva perspectiva d’avantguarda, la seva curiositat, la desbordant creativitat i el seu geni, sempre va reivindicar la universalitat des de la ruralitat, amb la terra com un element important d’inspiració”, ha afirmat Solé, i “és per això, que la Vinya dels Artistes, un paisatge configurat al voltant d’un patrimoni cultural tant de la terra com el dels marges de pedra seca, que lluitem per salvaguardar, és l’escenari ideal per acollir aquesta versió arquitectònica del ‘Poema de l’Home’, amb mirada artística llarga però enclavada a la terra, com va viure i va crear Viladot”, ha conclòs.

A tomb de la referència a aquesta sensibilitat especial, molt lligada a la natura i a la terra, Bernat Solé ha subratllat els paral·lelismes de l’obra de Viladot amb la d’un altre artista universal, també amb vinculació agramuntina, com és Josep Guinovart, qui va concebre el projecte de la Vinya dels Artistes, on també s’hi pot gaudir de la seva obra ‘Porta al camp’. En aquest sentit, el delegat ha recordat que l’Ajuntament d’Agramunt i la Universitat de Lleida, en el marc de la Universitat d’Estiu, havien organitzat cursos sobre la creació artística de Viladot i Guinovart, amb el territori com a element d’inspiració.

L’estructura artística avui inaugurada està composta per 50 figures que representen 25 lletres de l’abecedari duplicades i unes altres 25 que conformen paraules. Es aquesta creació de Jaume Farreny hi ha col·laborat Joan Jové Solé, ferrer i copropietari del Celler Mas Blanch i Jové, donant forma a les diferents peces que conformen el muntatge. L’obra es va estrenar a finals d’abril a la Seu Vella de Lleida, on s’hi va exposar fins al 3 de juliol. La Vinya dels Artistes serà el seu destí definitiu. Viladot és el dotzè artista present en aquest museu a l’aire lliure. Les obres exposades són, amb aquesta, catorze. Els altres són Josep Guinovart (“La Porta” i l’”Orgue de camp”), Evru (“Dongda, la gran campana”), Gregorio Iglesias (“La finestra de Papillon”) Carlos Pazos (“No et prometo res”), Esteve Casanoves (“La llum planant damunt la terra”), Carles Santos (“La Sargantaneta”), Assumpció Mateu (“Diàleg a través del somni emmarcat”), Susana Solano (“Signatures”), Frederic Amat (“Esclat”), Eva Lootz (“Huella”), Joan Brossa (“Cap de Bou i el no-res de tot”) i Antoni Llena (“Món”).

A l’acte d’avui hi han assistit més de 450 persones, que també han pogut visitar una exposició temporal de Guillem Viladot a l’Espai Saó del celler. La jornada ha ofert un espectacle del Teatredetics i interpretacions musicals de lo Pardal Roquer, inclosa una cançó creada en homenatge a Viladot.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Dos taurons a la platja de Sitges

Notícia següent

Llargues cues per aconseguir Loteria de Nadal al juliol

Notícies relacionades