El Nadal més inclusiu arriba a Balaguer de la mà de la Polsim

Aquest divendres ha tingut lloc l’encesa dels llums de Nadal que ha donat el tret de sortida a les Festes i l’inici de les campanyes comercials de la ciutat

Balaguer ha donat el tret de sortida de les Festes de Nadal amb l’encesa de llums aquest divendres a la plaça del Mercadal, amb la rebuda del Polsim, personatge que forma part d’aquest nou relat que des de fa dos anys la Paeria està introduint en la cavalcada de Reixos. La Polsim ha encès l’estel de Nadal, l’arbre del mig de la plaça i la resta dels llums de la ciutat.

Aquesta és una de les novetats d’aquest any, la introducció del personatge Polsim, que tot i que l’any passat ja va ser present el dia de Reis, aquest any és l’encarregat de l’encesa de llums de Nadal, en simbolitzar la llum, la personalització de l’Estel. Aquest personatge, juntament amb les patgesses, que vindran a la ciutat la setmana següent en el marc del Mercat de Santa Llúcia, volen construir un relat per travar el discurs de Nadal a la capital, lligat amb les campanyes comercials o les activitats paral·leles que es puguin fer.

En l’acte de l’encesa dels llums de Nadal també ha participat el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal i un representant de les associacions de comerciants Balaguer ACB 2021 i del Centre Històric.  Amb l’encesa dels llums es dona el tret de sortida als actes de Nadal i les campanyes comerciants de la ciutat.

Aquest Nadal tots sumem! és l’eslògan de la campanya que vol sumar la unió i esforç entre l’Associació de Comerciants de Balaguer ACB i el gremi de la restauració de la ciutat. L’objectiu és donar suport als sectors més afectats per la crisi sanitària i un dels més castigats ha estat, precisament, el sector de la restauració.

Amb la campanya es pretén donar importància i visibilitat a aquests sectors com a motor econòmic de la ciutat i ajudar a la seva reactivació.

Una manera d’ajudar a reactivar el sector comercial, de serveis i de restauració serà reinvertint el premi que dona cada any per Nadal l’Associació de Comerciants ACB i que aquest any consta d’un sorteig de 3000€ (en vals de consumició i compra). Aquests vals es podran gastar en establiments ACB, bars, cafeteries i restaurants adherits a la campanya.

El sorteig d’aquests vals es farà entre totes les compres i consumicions als establiments adherits a l’ACB que es facin entre el 4 de desembre fins el 6 de gener 2021. Així ho han detallat des de la mateixa entitat.

La intenció és crear una sinèrgia entre comerç i restauració, de manera que les compres premiades del comerç, ho siguin amb vals per anar a la restauració i viceversa.

Juanjo Farré ha fet una crida als ciutadans de Balaguer a animar-se a participar de la campanya, i més ara que amb l’ajornament del canvi de fase, la gent de comarca no podrà venir al Mercat de Santa Llúcia.

Pel que fa als establiments del centre històric de Balaguer, han previst una campanya comercial sota el lema ‘Aquest Nadal tapes gratuïtes!’

Els comerciants d’aquesta part de la ciutat han cregut oportú crear ambient per poder també ajudar als sectors que han estat tancats a causa de la pandèmia. Així,  amb les compres que facin els nostres clients se’ls obsequiarà amb vals per gaudir d’una tapa creada amb l’especialitat de cada restaurant i bar. Les diferents tapes es podran degustar a: Lo Bistro de Cal Pepito; Les 3 Bruixes; A foc lent i a Vinea vins.

Així ho han explicat des de l’Associació de Comerciants del Centre Històric aquest divendres al vespre durant la presentació de la campanya.

Cristina Bonet recordava que la intenció de la campanya és la d’ajudar als restauradors associats del centre històric, alhora que es crea ambient a la zona.

Per la seva banda, des de la Paeria també han adaptat de forma gràfica al context de les properes festes del Nadal la campanya trobahoabalaguer.cat, segons ha explicat el paer de Comunicació, Arnau Torrente, que diu que l’objectiu és poder ajudar a sumar i empènyer “aquest discurs i univers propi que hem elaborat del Nadal a Balaguer”.

Pel que fa als actes organitzats des de la Paeria, Balaguer celebrarà el Mercat de Santa Llúcia el diumenge 13 de desembre.

El Mercat es farà a la Plaça Mercadal, un espai més ampli que els carrers del centre històric, i que podrà acollir activitats paral·leles sense provocar aglomeracions. Aquestes activitats inclouen algunes accions musicals per tal de donar ambient a l’entorn, com serà una “Marching band” a càrrec del grup  The Hot Pickles Quintet que amenitzaran a ritmes de swing la plaça a les 12 del migdia, aprofitant l’hora del vermut.

Per als infants, a les 17.30 h arribaran les tres patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de rebre tots els nens i nenes que ho desitgin. L’escenari d’aquesta arribada serà a la plaça del Pou  i tothom que vulgui saludar-les haurà de reservar prèviament lloc a la web de balaguer.cat.

Posteriorment, cap a les 18.30 h tindrà lloc un concert de música de nadales a càrrec de Marina, Capi i Marta, que s’oferirà des del balcó de la paeria de Balaguer.

La Paeria de Balaguer tambés ha decidit organitzar aquest any un Casal de Nadal per les properes festes nadalenques en substitució del Cosmolúdic, que s’ha hagut de suspendre a causa de la pandèmia.

Tot i això, i davant d’aquesta impossibilitat, des de les àrees de Joventut i Ensenyament no han volgut deixar de donar un servei a les famílies durant les vacances de Nadal i, alhora, oferir als infants activitats artístiques, lúdiques i recreatives  amb les quals s’ho passin bé i alhora complementin la seva formació.  Tot i haver-hi restriccions sanitàries, s’han ideat activitats que es podran fer sense cap tipus de perill de contagis.

El Casal es farà durant els matins, de 9 a 14 h, en tres períodes: el primer, els dies 22, 23 i 24 de desembre; el segon es farà els dies 28, 29, 30 i 31 de desembre i el darrer els dies 4 i 5 de gener.

El Casal de Nadal tindrà lloc al Casal Lapallavacara per l’amplitud de l’edifici, les sales amb què compta i les facilitats l’hora de fer les desinfeccions. Hi haurà un màxim de 40 places per període i els participants es dividiran en grups bombolla de 6 persones amb un monitor cada grup.

En el Casal de Nadal hi haurà activitats i tallers de tot tipus: ceràmica, sandart, música i ball, ciència, cuina, manualitat, scalèxtric i jocs i activitats d’enginy, entre altres.

D’altra banda, la Paeria també ha organitzat aquest any el primer Concurs de Pessebres. Els interessats en participar-hi han de fer un vídeo amb una durada màxima de 30 segons. En el vídeo s’hi ha de veure tot el pessebre i s’ha de publicar a Instagram amb el hashtag #pessebrebalaguer i etiquetar @Balaguerjove. Segons ha explicat la mateixa Imma Montoliu, es valoraran diferents aspectes com el format i la creativitat del pessebre.

Una altra novetat de la programació d’actes de Nadal d’enguany és la celebració del primer Campionat de Fornite. La intenció és poder fer el campionat de forma presencial tot i que caldrà esperar a veure com evolucionar la pandèmia. Si no fos possible fer-lo físicament es faria, online.

Pel que fa al Caga Soca de Nadal, aquest es farà el diumenge 20 de desembre al pavelló Molí de l’Esquerrà amb l’espectacle “Safari” de la Companyia La Baldufa. Es farà a les 18h, per assistir-hi caldrà inscripció prèvia i a l’entrar hi haurà una guardiola solidària en benefici de La Marató, que se celebra aquell mateix dia.

També hi ha previst un espectacle familiar, “Bons moments” de la Companyia Filigranes, en aquest cas el dia 3 de gener al  Teatre Municipal. També caldrà inscripció prèvia i també començarà a les 18 h.