Balaguer recupera la foguera del solstici d’hivern un segle després

La ciutat recupera antigues tradicions i ho acompanya de nous personatges que eixamplen l’imaginari propi de la Cavalcada de Reixos

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Recuperant l’antiga tradició vinculada al solstici d’hivern, que un cop passat Nadal la soca o el tió es cremaven i les cendres s’escampaven pel camp, aquest dilluns s’ha celebrat ‘La gran cremada’ a Balaguer. D’aquesta crema n’han sortit els nous personatges de l’imaginari de la ciutat, els Carboners.

L’activitat ha començat a les 19h al teatre municipal i des d’allí s’ha anat en comitiva amb la percussió de Bandelpal fins a la Plaça Mercadal. El fet de realitzar la sortida des del teatre és per aprofitar que aquest espai ha estat escenari de l’espectacle d’Enric Magoo que inicialment s’havia de fer al Cosmolúdic.

Un cop arribada la comitiva a la Plaça del Mercadal, s’ha fet una breu explicació del perquè d’aquesta festivitat, de la mà de Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera.

Els carboners són uns personatges creats per a l’Imaginari de la Paeria. Són entremaliats i moguts, i tornaran a aparèixer el dia 5 de gener per rebre als Reixos i repartir carbó i ganes de gresca.

Seguidament els assistents han pogut gaudir de la música de Ponent Roots.

També en el marc de les activitats de Nadal, s’ha presentat el grup de Llamineres, que seran les encarregades de repartir els caramels la nit dels 5 de gener.

L’acte ha començat a les 11 h del matí al Passeig de l’Estació, davant de la parada l’Associació de Comerciants de Balaguer.

Un cop feta la presentació i amb la dinamització dels monitors del Cosmocasal, del qual els infants participants també hi eren presents, s’ha donat inici a una gimcana. Aquesta consistia en buscar 16 làmines que representen tots els personatges de l’Imaginari que participen en la cavalcada. Aquestes làmines estan distribuïdes per diversos comerços de la ciutat, i es poden trobar fins a la nit del 5 de gener. Per tal d’identificar els comerços que participen a l’activitat, els infants poden buscar el distintiu vermell a l’aparador, amb el logotip de Reixos.

Arnau Torrente, paer de cultura, ha parlat també d’aquesta gimcana, que té com a objectiu “fer la festa el més transversal possible i que els comerços de la ciutat també participin del dia a dia de la ciutat”. En acabar la gimcana s’ha repartit una bosseta amb dolços als infants assistents.

Per tal d’ententre l’univers dels Reixos de Balaguer, la Paeria ha editat un llibre il·lustrat per Aina Bestard, que es pot trobar a la Biblioteca Margarida de Montferrat i al Museu de La Noguera.