Un any més, la Paeria de Balaguer realitza el Projecte Treball als Barris amb la convocatòria de 2023, finançat amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat, la inclusió social i el desenvolupament local al barri del centre històric de Balaguer. El projecte va començar l’1 de novembre d’enguany i finalitzarà el 31 d’octubre de 2024. Té una durada de 12 mesos, està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, i s’hi desenvoluparan projectes integrats, els quals responen a necessitats socials, laborals i econòmiques diverses detectades prèviament al barri.
En aquest sentit, s’han previst dur a terme 11 actuacions, per a un total atorgat de 415.175,26 €, que es destinaran a realitzar les contractacions i formacions. D’una banda, el programa per afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats d’inserció; i per altra, el programa de desenvolupament local i els programes ocupacionals i professionals pertinents.
En el marc del Projecte Treball als Barris es poden distingir diversos dispositius o programes, els quals són el Dispositiu d’Inserció Laboral ‘SOM BARRI’, que ofereix un servei personalitzat d’orientació, acompanyament a la inserció, formacions i amb servei de prospecció empresarial. Aquest compta amb una tècnica orientadora, una administrativa i una tècnica de prospecció, així com un import de 12.050 € per a 3 cursos formatius de capacitació. Igualment, la Paeria aporta amb fons propis la figura de coordinació tècnica.
Les persones participants en el dispositiu han d’estar inscrites al SOC com a demanats d’ocupació i residir al centre històric. D’altra banda, el Programa de Desenvolupament local, amb el qual es fa la contractació d’una figura tècnica responsable del projecte ocupacional de Treball als Barris, i de desenvolupament local amb l’objectiu d’afavorir el creixement socioeconòmic del barri, la dinamització comercial, la creació d’ocupació i la millora de qualitat de vida del veïnat al centre històric de Balaguer.
La intervenció planteja una primera fase de diagnosi de les necessitats socials, d’ofertes laborals per sectors, formatives i ocupacionals, i una segona fase de suport a la dinamització socioeconòmica comercial i del mercat, segons es prioritzi, per tal de fer una actuació global al barri incidint en la part econòmica, urbanística, cultural, mediambiental i social.
Finalment, planteja el Programa d’Experienciació laboral amb nou accions ocupacionals i d’experienciació professional, que són intervencions de caràcter ambiental i urbanístic, i també social i comunitari, en les que es preveuen un total de 25 contractacions laborals per a persones que estan inscrites al SOC, com a demandants d’ocupació no ocupades i que resideixin al centre històric de Balaguer.
Des de la Paeria es considera que projectes com Treball als Barris de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social, aporten una millora de la regeneració física, contribuint a la potenciació de l’activitat econòmica, a la urbanització i millora de l’espai públic, i a la connectivitat i mobilitat urbana. També contribueixen a la millora de la qualitat de vida de les persones residents, de la imatge del centre històric i el sentiment de pertinença a la ciutat de Balaguer, d’impuls de la prospecció empresarial, i de creació d’ocupació, d’inserció sociolaboral i de generació d’ofertes per a la realització d’accions formatives.