Balaguer es coordina per donar resposta a la guerra d’Ucraïna

Durant la reunió s’ha exposat quina és la situació i la possibilitat que es puguin acollir persones refugiades pel conflicte ucraïnès

Aquest matí ha tingut lloc una reunió de coordinació convocada per la Paeria de Balaguer, més concretament, des de l’àrea de Governació, Afers Socials i Participació i des de l’àrea d’ Educació, Igualtat i Nova Ciutadania en coordinació amb els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, l’Àrea Bàsica de Salut de Balaguer, Càritas i Creu Roja.

Durant la reunió s’ha exposat quina és la situació i la possibilitat que es puguin acollir persones refugiades pel conflicte ucraïnès. Des de les diferents parts es té constància de l’arribada d’una quinzena de persones que han estat acollides a diferents municipis de la comarca. Des de la Paeria de Balaguer, es té constància de l’arribada de dues famílies durant aquesta setmana i la possible arribada de més persones durant el cap de setmana.

Un cop analitzats tots els circuits actuals a la ciutat de Balaguer es vehicula la gestió i el control de població via padró municipal, que serà la primera font d’informació sobre les persones arribades. Des d’aquí es realitzarà la derivació als serveis socials per fer una primera acollida, que es realitzarà de forma compartida amb les àrees d’Igualtat i Afers Socials de la Paeria.

Es durà a terme l’atenció directa des de les àrees d’Igualtat i Afers Socials de la Paeria en coordinació amb la resta d’entitats i consistirà en:

  • Explicació on han arribat, qui som i què els podem oferir.
  • Assessorament en matèria d’estrangeria.
  • Regularització d’aquestes persones (papers).
  • Derivació a l’EAP en els cas que hi hagi menors en edat d’escolarització on es tramitarà el menjador escolar.
  • Targeta sanitària (CAP).
  • Seguiment, ajut i suport humanitari.
  • Derivació a l’àrea d’Ocupació del CEI Balaguer.
  • Derivació a la DGAIA en cas de ser menors no acompanyats.

Les famílies que vulguin acollir a la ciutat estaran coordinades des de l’àrea d’Afers Socials de la Paeria, des d’on també s’instarà a les persones que tenen habitatges buits a poder-los cedir o llogar a preus reduïts.

També es treballarà per facilitar l’aprenentatge de la llengua catalana i així, també, la integració social i comunitària des de l’àmbit local.

Tant Càritas com Creu Roja aportaran recursos com seguint els circuits que toca per derivació de la Paeria i el Consell Comarcal de la Noguera. Creu Roja posarà a disposició places d’alberg per a persones que segueixin els circuits del procediment d’asil.

Les persones que vulguin fer donacions alimentàries es recomana que ho facin al Banc d’Aliments i es desaconsella que es facin recollides per enviar-les a Ucraïna, atès que el cost és molt elevat i no es pot assegurar que arribin totes i en condicions. Qui vulgui cooperar amb les persones que actualment viuen a Ucraïna, s’aconsella que es facin donacions econòmiques a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (http://fonscatala.org) o les organitzacions no governamentals que treballen sobre el terreny i que podeu trobar a l’enllaç següent: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/

Les persones que vulguin fer donacions de roba es recomana que ho facin a Càritas i es desaconsella que es facin recollides per enviar-les a Ucraïna, el cost és molt elevat i no es pot assegurar que arribin Qui vulgui cooperar amb les persones que actualment viuen a Ucraïna, s’aconsella que es realitzin donacions econòmiques a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament  (http://fonscatala.org) o les organitzacions no governamentals que treballen sobre el terreny i que podeu trobar a l’enllaç següent: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/

NO és aconsellable el trasllat de persones des de la frontera com a iniciativa particular. Cal tenir present la responsabilitat que s’assumeix en transportar altres persones en un vehicle particular en qualsevol part del món. En situacions bèl·liques és difícil garantir la seguretat de les persones implicades per diversos motius, que van des de l’alteració dels circuits d’acollida, fins a situacions susceptibles de tràfic d’éssers humans. Hi ha entitats amb expertesa en l’acolliment de persones refugiades que en garanteixen l’atenció especialitzada, al llarg del circuit i fins a la tramitació administrativa regular al país d’acollida.

Es treballarà perquè tothom pugui tenir les majors facilitats i s’insta a la Policia Nacional als organismes de l’Estat que no posin traves a la regularització d’aquestes persones.