Dissabte, 13 d'abril de 2024
És notícia

Aproven la reducció de mòduls de l’IRPF per als afectats per pedregades

Avatar photo

L'Ordre ministerial incorpora dotze municipis lleidatans que inicialment havien quedat fora d'aquestes bonificacions

El Ministeri d’Hisenda ha aprovat la reducció per al període impositiu del 2016 dels índexs de rendiment net per als agricultors lleidatans que tributen mitjançant estimació objectiva i que es van veure afectats l’any passat per inclemències meteorològiques, desastres naturals o un altre tipus de circumstàncies excepcionals. Des d’Asaja Lleida han valorat positivament la publicació de l’Ordre ministerial, tot indicant que “les bonificacions més destacades són les que es reserven a localitats com Linyola, el Poal o la Granja d’Escarp, que van patir pedregades molt importants”. Des de l’organització agrària han destacat que també es podran beneficiar de rebaixes de mòduls de l’IRPF els productors de la ciutat de la ciutat de Lleida, d’Alcarràs i d’altres deu municipis del Segrià, que tot i haver-ne patit no figuraven inicialment en la llista de municipis afectats per pedregades greus que el Departament d’Agricultura va trametre al Ministeri d’Hisenda.
(En aquesta actualització s’afegeix el posicionament de JARC-COAG en relació amb l’Ordre publicada pel Ministeri d’Hisenda)

En l’Ordre, a més de reduccions per als agricultors que resideixen a aquells municipis que la Generalitat va considerar havien de beneficiar-se d’aquestes bonificacions, s’inclouen també bonificacions per a agricultors residents en una altra dotzena de municipis lleidatans en els quals, segons dades d’Agroseguro i els sindicats agrícoles, la minva registrada a la producció prevista com a conseqüència de circumstàncies excepcionals supera el 30%, després de les gestions efectuades per la subdelegació del govern a Lleida.

El president d’ASAJA a Lleida, Pere Roqué, ha manifestat la seva satisfacció després de conèixer el contingut de l’Ordre del Ministeri d’Hisenda i ha explicat que “les bonificacions més destacades són les que es reserven a localitats com Linyola, el Poal o la Granja d’Escarp, que van patir pedregades molt importants”. En els tres casos, els índexs queden al 0,07.

Roqué també ha posat de relleu que entre els agricultors que gaudiran de bonificacions hi haurà els de Lleida capital i la resta de la comarca del Segrià. En aquest sentit, ha lamentat que en principi, “la Generalitat no havia inclòs a l’informe que va remetre al Ministeri ni Lleida ni Alcarràs ni altres deu municipis del Segrià que figuren entre els de major producció de fruita dolça i que s’havien vist afectats per pedregades greus”. El responsable d’Asaja ha criticat que cada any es repeteixi la mateixa situació i quedin fora de la llista que el Departament d’Agricultura tramet a l’administració estatal municipis afectats per pedregades i, en conseqüència els productors d’aquestes localitats.

JARC-COAG denuncia que Hisenda “ignora” la petició de reducció estructural dels mòduls de l’IRPF per als productors de fruita dolça

Per la seva banda, JARC-COAG ha criticat que el Ministeri d’Hisenda hagi “ignorat” la petició d’aplicar una rebaixa estructural dels mòduls de l’IRPF per als productors de fruita dolça, tal com l’organització agrària porta demanant des de l’any 2014. En l’Ordre publicada aquest dijous, El Ministeri d’Hisenda no ha recollit aquesta proposta, que ja es va aplicar al sector de l’olivera l’any 2013.

JARC-COAG considera “un fet molt greu que no s’hagi accedit a aplicar aquesta mesura per a un àmbit estratègic a les comarques de Lleida”, que des de fa anys “arrossega un escenari de preus continuats per sota els costos de producció i uns marges comercials inexistents que posen en perill la continuïtat de l’activitat de moltes explotacions”. A més, des de l’organització asseguren que el càlcul de l’índex de l’IRPF per als fructicultors “està sobreestimat i els penalitza”.

El sindicat veu “insuficient” la reducció a la fruita seca de les Garrigues i a la ramaderia extensiva de la Cerdanya

En l’Ordre publicada, Hisenda preveu un índex de l’IRPF de la fruita seca a la comarca de les Garrigues de fins al 0,13. Aquest valor “queda molt allunyat” del 0,08 que va demanar JARC-COAG “perquè les explotacions poguessin compensar les pèrdues econòmiques derivades de les adversitats climàtiques”. A més, el ministeri ha aprovat una reducció de l’índex de l’IRPF per a la ramaderia extensiva (oví, cabrum i boví de carn) fins al 0,09, superior a la petició del 0,05 que va realitzar l’organització agrària “per compensar la menor disponibilitat de pastures i la situació del mercat”, especialment a la zona de la Cerdanya.

Així mateix, les explotacions de cereal de les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra i el Segrià “es quedaran sense rebaixes fiscals malgrat les afectacions climàtiques registrades”, segons JARC-COAG. En el cas de la Noguera, tampoc les de la fruita dolça. En el sector de l’olivera, a algunes poblacions del Segrià, com ara Sarroca de Lleida i Torrebesses, l’índex de l’IRPF que s’aplicarà és superior al que es va sol·licitar, des del sindicat.

JARC-COAG també adverteix que Hisenda ha deixat sense reduccions fiscals en l’àmbit estatal als productors avícoles, “greument afectats per una crisi de preus i pel tancament de les seves explotacions”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es presenta el nou Servei d’Ocupació Municipal de Salou

Notícia següent

Els pantans del sistema Ter-Llobregat reservaran 350 hm3 el proper mig any

Notícies relacionades