La planta de biocompostatge de Productors d’Alcarràs, que es va posar en marxa l’1 de juny de 2022, integra en el seu compost les restes de poda dels arbres i jardins de la poda que es duu a terme periòdicament. “Aquesta planta de tractament és el resultat de la feina ben feta per part dels ramaders i ramaderes del nostre poble.
Més de 150 famílies s’han unit per poder trobar solucions a les dejeccions ramaderes que, fins al moment, era un problema i ara s’ha convertit en un producte d’alta qualitat. Com a poble, estem contents de poder col·laborar amb bioproductors perquè, fins ara, l’esporga es cremava”, ha assenyalat l’alcalde, Gerard Companys.
El primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Jordi Castany, ha explicat que aquest conveni “representa és una aposta molt clara per l’economia circular. Un exemple claríssim és que abans la llenya es cremava i ara aquest residu es converteix en un recurs per poder fer adob i impliquem els alcarrassins i alcarrassines amb l’empresa i amb la resta del territori”.
El president d’Alcarràs Bioproductors, Jordi Jové, ha remarcat que “l’Ajuntament ens cedeix un espai on ells mateixos van emmagatzemant totes les restes de poda durant l’any i, a més, un veí o veïna, també les pot anar dipositant. Quan està ple, enviem la nostra maquinària per anar a buscar aquestes restes de poda, les portem cap a les nostres instal·lacions i es converteixen en un ingredient essencial per al nostre compostatge en barrejar-les amb els nostres fems i purins”.
“Després del temps de fermentació, el producte final que en surt, el vendrem, el cedirem o el retornarem a l’Ajuntament perquè abonar els seus parcs i jardins, tancant així un exemple clar de l’economia circular”, continua Jové.