Aitona habilita un desfibril·lador al nou Centre de Serveis per a la gent gran

    Aquest equip se suma als dispositius DEA que ja hi ha desplegats en espais com l’interior i l’exterior de l’Ajuntament, el Poliesportiu Municipal, o el camp de futbol

    Aitona segueix refermant la seva condició de vila cardioprotegida. L’Ajuntament ha instal·lat aquest mes de novembre -gràcies al suport de la Diputació de Lleida- un desfibril·lador extern automàtic (DEA) al nou Centre de Serveis per a la gent gran, amb l’objectiu que qualsevol usuari i vilatà en pugui fer ús ràpidament en cas d’emergència davant d’una aturada cardíaca. Aquest nou equip se suma als que ja hi ha desplegats en espais com l’interior i l’exterior del consistori, el Poliesportiu Municipal, o el camp de futbol.

    El nou dispositiu DEA està ubicat a l’exterior del Centre de Serveis per a la gent gran, en un lloc ben visible i de ràpid accés. L’equip, a més, és lleuger i senzill d’utilitzar, de forma que la majoria de persones poden realitzar les maniobres de reanimació necessàries davant d’un cas d’aturada cardíaca sense necessitat de formació prèvia. 

    El desfibril·lador extern permet analitzar el ritme cardíac, identificar les arrítmies mortals que requereixen de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable amb nivells alts de seguretat. Un cop connectat, el desfibril·lador proporciona instruccions sonores a qui el fa servir. L’aparell avalua les constants vitals i mai fa una descàrrega si no és necessària. 

    Les aturades cardíaques constitueixen un important problema de salut pública i poden afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Davant d’aquestes situacions, l’inici precoç de la reanimació cardiopulmonar i la ràpida desfibril·lació en un màxim de 10 minuts milloren l’índex de supervivència en més d’un 70%, i d’aquí la importància de disposar de desfibril·ladors accessibles a tothom.