​Alpicat ja gaudeix d’un nucli històric remodelat

  L’actuació ha tingut un pressupost d’1,5M€ i ha permès adequar dos places, dos carrers i l’esplanada de La Unió, a més de renovar els serveis i construir un aparcament

  Alpicat ha inaugurat aquest dissabte una de les actuacions urbanístiques de més envergadura de la seva història: la remodelació del nucli històric de la població. L’acte oficial d’estrena ha comptat amb les intervencions de l’alcalde Joan Gilart; del vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, que ha estat acompanyat per la diputada Rosa Pujol; i de l’arquitecte municipal, Josep Lluís Puyalto, que ha ofert els detalls d’una actuació que s’ha dut a terme durant els darrers mesos i ha tingut un pressupost de 1,5M€, dels quals 200.000€ han estat finançats per la Diputació de Lleida. També hi ha assistit el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot.

  L’acte ha comptat amb l’actuació de l’Agrupació de Vent de l’Escola Municipal de Música d’Alpicat, a més de la presència de les pubilles i hereus del poble i de representants de les entitats i associacions, i s’ha fet una jornada de portes obertes per visitar l’edifici de Cal Negre, rehabilitat com a nova seu de l’Ajuntament.

  En la seva intervenció, Joan Gilart ha expressat la seva satisfacció pel fet d’haver pogut tirar endavant una obra de gran magnitud i que ha donat com a resultat un espai completament renovat al centre de la població, una actuació que va molt més enllà de la recuperació de l’edifici històric de Cal Negre per convertir-lo en la nova seu de l’Ajuntament.

  Així, s’han efectuat millores en dues places (1 d’Octubre i Església), en dos carrers (Major i del Raval) i a l’esplanada de l’edifici de La Unió, a més d’adequar els accessos a la plaça de l’Església i al carrer Lleida, d’habilitar un pàrquing al carrer del Raval i de renovar la pavimentació en totes les zones. També s’han renovat les xarxes i serveis de l’aigua i del clavegueram de la zona, així com el cablejat elèctric en aquests espais i també als carrers Concòrdia i Lleida i als seus accessos.

  La remodelació seguirà amb una segona fase que contempla la reurbanització i reformes als carrers Riba i Centre, i de les vies adjacents, així com l’habilitació d’espais per a aparcament al casc antic. En aquest cas, l’actuació suposarà una inversió de 350.000 euros.

  Sobre la remodelació de Cal Negre, Joan Gilart ha dit que amb la seva reconversió en nova seu de l’Ajuntament s’ha aconseguit, d’una banda, “recuperar i rehabilitar un edifici històric d’un notable valor cultural”, construït el 1741 i que l’any 2010 va ser declarat Bé d’Interès Local, donant-li així “un nou ús” a un espai emblemàtic. De l’altra, aquest nou ús permetrà solucionar les mancances que plantejava l’anterior seu consistorial, com ara la falta d’espai, de ventilació i il·luminació, a més de problemes d’accessibilitat i normatius d’un edifici que es va inaugurar el 1962, ja fa gairebé 60 anys.

  L’antic Ajuntament, doncs, s’havia quedat petit i obsolet, i d’això se’n ressentien els serveis a una població que en els darrers anys ha crescut molt i que no planteja les mateixes necessitats que quan es va inaugurar la que fins ara ha estat la seu de l’Ajuntament, i que a partir d’ara acollirà el jutjat de pau, els treballadors socials, els vigilants municipals i altres serveis i dependències. Dins de la reforma de tot el conjunt del nucli antic, també cal destacar que el doctor Agustí Serés ha fet un rellotge que s’ha instal·lat en una de les façanes de l’església, sobre la plaça de La Unió.