VNG consolida els programes de difusió de la cultura entre joves

Cantem, Tots dansen i el premi Menjallibres promouen la música, la dansa i la lectura entre l'alumnat de secundària

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts
Imatge de l'actuació dins del programa "Cantem!" al teatre Principal. Cedida

Aquest mes de maig es podrà veure el resultat final dels projectes “Tots dansen”, “Cantem!” i el “Premi Menjallibres” que volen fer arribar la cultura a l’alumnat de secundària de Vilanova i la Geltrú. Es tracta de tres propostes destinades a la sensibilització envers la dansa, la música i la lectura entre joves dels instituts de la ciutat.

A través de diferents experiències, estudiants dels centres de secundària han participat en projectes pedagògics que els han permès, treballar diferents valors i habilitats. Aquests projectes tenen per objectiu promoure l’educació musical, l’aproximació a la dansa i el foment de la lectura i els hàbits lectors.

El col·lectiu de joves i professorat viu una experiència que va més enllà de l’àmbit educatiu, es tracta de vivències personals on la participació i treball en equip és essencial. La preparació d’un espectacle, el procés de muntatge d’una posada en escena o el contacte directe amb autors i autores permeten l’aprenentatge a través de la cultura.

Programa pedagògic equipaments escènics. Auditori Eduard Toldrà i Teatre Principal

Els programes “Tots Dansen” i “Cantem!”, dels equipaments escènics Auditori Eduard Toldrà i Teatre Principal tenen per objectiu:

– Fomentar la música entre els alumnes no només com a element cultural, sinó com a eina de participació i treball en equip i de cohesió social.

– Participar en el procés d’aprenentatge d’un projecte de cant.

– Treballar el cant coral amb una posada en escena en format musical.

– Participació dels alumnes de centres diferents, en la posada en escena de la cantata treballada, amb músics professionals de l’ECMM en directe.

– Viure una experiència personal per part de l’alumnat a través de la música en viu.

– Rebre formació complementària en l’àmbit de la pedagogia musical per part del professorat.

“Tots Dansen”. Teatre Principal

El projecte vol apropar la dansa i el llenguatge corporal als alumnes de Secundària. Enguany un total de 200 alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Dolors Mallafré, l’Institut Manuel de Cabanyes i l’Institut Baix a mar hi participen.

Es representen 6 funcions, per a públic escolar i per a públic en general. La coreògrafa d’aquesta edició és la Constanza Brnic. Angie Mas, la formadora-ballarina local, se n’ha encarregat de la formació dels alumnes dels tres instituts participants.

Les funcions són el resultat de la participació del projecte per part dels estudiants als respectius centres d’ensenyament durant un trimestre escolar. “Tots dansen” és un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. D’altra banda, el procés de creació coreogràfica que es comparteix entre alumnat i professorat, amb la supervisió artística del coreògraf i d’11 ballarins i ballarines locals, dóna com a resultat final un espectacle de dansa contemporània.

Aquest projecte forma part d’un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut per la Generalitat de Catalunya, del que el Teatre Principal en forma part, amb l’objectiu de reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.

Aquest any el projecte arriba a la 6a edició i es du a terme amb la complicitat del Mercat de les Flors i la Xarxa Transversal. El creixement exponencial del projecte ha fet que enguany ja siguin 8 ciutats les que participem en el “Tots dansen”.

Enguany les funcions pel públic en general tindran lloc els dies:

22 de maig de 2019. Institut Manuel de Cabanyes, a les 20 h

23 de maig de 2019. Institut Manuel de Cabanyes, a les 20 h

24 de maig de 2019. Institut de Baix a Mar i Institut Dolors Mallafré, a les 20 h

“Cantem!”. Auditori Eduard Toldrà

Aquest curs és la segona edició d’aquest projecte que, conjuntament amb l’Escola Conservatori de Música Mestre Montserrat, CMMM, vol apropar la música i el cant coral als alumnes de Secundària. Un total de 200 alumnes participa en el projecte que aquest any porta per títol “Roda el món i torna al born”.

El projecte planteja un recorregut pel món a través de 9 cançons de Catalunya (La presó de Lleida), Finlàndia (Minun Kuntali), Estats Units (Barbershop Blues), Zàmbia (Bonse aba), Sudàfrica (Siyahamba), Turquia (Dandini Dandini Dastana), Nova Zelanda (Pokarekare Ana) i el Japó (Akai hana) i Sudamèrica (Un poquito cantas). Són cançons a 1, 2 i 3 veus, algunes en forma de cànon. En alguns casos s’afegiran moviments i percussions corporals.

S’està treballant amb els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut de Baix a mar, del Manuel de Cabanyes, del col·legi de la Divina Providència i de l’escola El Cim, sota la direcció de Isabel Pla i amb música en directe.

Els concerts s’estan duent a terme a l’Auditori Eduard Toldrà en les següents dates:

24 d’abril de 2019 Institut Baix a Mar, a les 20 h

3 de maig de 2019 Col·legi Divina Providència i Escola El Cim, a les 20 h

10 de maig de 2019 Institut Manuel de Cabanyes, a les 20 h.

“Premi Menjallibres”. Premi Joves Lectors de Vilanova i la Geltrú. Xarxa de Biblioteques Municipal

El “Premi Menjallibres” és una acció de dinamització lectora adreçada a estudiants de 1r i 2n d’ESO dels centres de secundària de Vilanova i la Geltrú on l’alumnat hi participa voluntàriament, comprometent-se a llegir tres llibres seleccionats. Al llarg del curs es llegeixen els llibres, assisteixen a les trobades amb els escriptors, valoren individualment les lectures i, finalment, voten el llibre que més els hi ha agradat.

Les obres finalistes d’aquesta segona edició són:

– 50 coses sobre mi (Edebé) de Care Santos

– Desconocidos (Edebé) de David Lozano

– Invisible (Nube de tinta) d’Eloy Moreno

El títol i l’autor/a guanyadores es donaran a conèixer el 15 de maig en l’acte que tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà i al qual assistiran els 375 alumnes que han participat en aquesta edició.

El “Premi Menjallibres” vol:

– Fomentar la lectura i els hàbits lectors entre l’alumnat de 1r i 2n d’ESO, tant de centres públics com concertats.

– Desenvolupar habilitats lectores en la població juvenil.

– Promoure hàbits d’assistència a actes culturals relacionats amb els llibres i la lectura, a través de la proximitat presencial de trobades amb autors i autores.

– Promoure l’ús de les noves tecnologies en relació a la promoció de la lectura i la difusió cultural, eines estan plenament integrades en la quotidianitat dels joves.

Les lectures són escollides pel Grup Promotor, format per dos representants del professorat i dos representants de l’alumnat de centres de secundària, una representant de les llibreries locals, una representant de les biblioteques municipals i una autora local. Tots els centres de secundària (6 públics i 4 concertats) de Vilanova i la Geltrú participen en el projecte d’una forma activa amb una valoració molt positiva.

El “Premi Menjallibres” és una iniciativa de promoció lectora impulsada per la regidoria de Cultura, mitjançant la Xarxa de Biblioteques Municipals, i el servei d’Educació de l’IMET, que es va posar en marxa el curs 2017/18 i que enguany celebra la segona edició. A la primera edició hi van participar 325 alumnes. La bona acollida tant de la comunitat educativa com de l’editorial, així com la qualitat de les lectures fa valorar el projecte com un èxit.

Paral·lelament al desenvolupament del Premi lector s’organitza el Concurs de Booktràilers en el qual hi poden prendre part tots els estudiants que participen al Premi.