Vilanova prepara la reactivació després de la crisi de la Covid-19

Avatar photo

Es publica el Pla de Reactivació Econòmica i Social, elaborat entre l'Ajuntament i agents econòmics, socials i polítics, i obert ara a la participació ciutadana

Des de principis d’any, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i diverses entitats locals dels àmbits econòmic, social i polític, han estat treballant en el Pla de Reactivació Econòmica i Social. L’objectiu ha estat dissenyar el full de ruta de la ciutat per sortir enfortida de la crisi causada per la pandèmia, és a dir, definir les estratègies per reimpulsar l’economia i generar noves oportunitats per a la ciutadania en els propers anys, partint de les potencialitats i fortaleses existents.

L’elaboració del Pla de Reactivació arriba a la fase final, però es concep com un document viu, que pot incorporar noves propostes i modificacions durant tot aquest 2021. Per això s’obre a la participació de tota la ciutadania, que poden fer-hi aportacions i comentaris. Des de l’espai web Reactivem VNG es pot consultar el contingut del pla i accedir a la plataforma de participació ciutadana.

El govern municipal preveu organitzar una presentació pública del pla a mitjans de juny, en un acte que serà representatiu de l’àmplia participació amb què ha comptat la confecció del document. “Aquesta és la principal virtut del Pla de Reactivació –ha declarat l’alcaldessa, Olga Arnau–. No es tracta d’un pla d’aquest govern ni d’aquest mandat, sinó d’un pla de ciutat; ha de ser una eina també per als futurs governs municipals, que ens ha de portar a la ciutat que volem ser”.

Continguts del pla

El Pla de Reactivació contempla més de 300 propostes, distribuïdes en els eixos econòmic i social, les quals han de contribuir a reactivar la ciutat. Les accions s’han calendaritzat a curt termini (exercici actual), mitjà (fins a 2023) i llarg (fins a 2025). Tots els àmbits d’actuació es relacionen amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, dirigits a erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i frenar al canvi climàtic, amb l’horitzó del 2030.

En l’eix econòmic, el pla conté l’aposta pels àmbits que promouen el coneixement i la innovació, com el sector TIC i la robòtica, i amb la UPC com a aliada; recull també la voluntat de fomentar la formació qualificada que obre noves oportunitats laborals, en la nàutica, l’aeronàutica i la ferroviària. Igualment, situa la indústria com un sector prioritari on apostar, per enfortir l’economia productiva, alhora que destaca el turisme com a àmbit econòmic transversal, que inclou tipologies d’activitat molt diverses.

Així mateix, la part dedicada a l’estratègia econòmica destaca la capitalitat comercial de Vilanova i la Geltrú i declara la voluntat de protegir el comerç de proximitat, els nuclis comercials del centre i la promoció de l’activitat comercial en altres zones. També defensa la promoció del primer sector, per generar ocupació i alhora contribuir a preservar el paisatge.

Igualment, el pla fa incidència a la relació de l’administració amb el teixit empresarial, de tots els sectors, i inclou, entre d’altres, demandes de les entitats, com són més ajudes directes i subvencions, simplificar la burocràcia o millorar l’atenció directa a l’empresa. També contempla el foment del diàleg social a la ciutat i desenvolupar l’economia circular.

El dret a l’habitatge centra l’eix social

En l’eix social, bona part de les polítiques proposades es centren en l’habitatge, principalment a fomentar el lloguer social, entenent que garantir el dret a un sostre digne és i continuarà essent un repte a afrontar els propers anys. També preveu modificacions de planejament urbanístic que afavoreixen la generació d’activitat econòmica, com per exemple per facilitar la implantació de noves indústries o ampliar les existents.

El Pla de Reactivació també inclou la promoció de polítiques per avançar cap a un model d’educació compartida i de societat inclusiva, així com garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés de les activitats d’educació en el lleure, entre d’altres. Preveu, així mateix, el reforç dels recursos destinats a atendre la població vulnerable, l’atenció a la pobresa energètica i el foment de la relació comunitària del veïnat.

La reivindicació d’un nou hospital a Vilanova i la Geltrú, lligat a la potenciació de la formació i la recerca, també forma part del Pla de Reactivació. S’hi contempla, d’altra banda, la promoció d’una mobilitat més sostenible i que prioritzi les persones, així com donar suport a l’impuls de l’activitat cultural i el món de l’esport.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Litterarum tanca amb uns 3.000 assistents

Notícia següent

Denuncien una agressió homòfoba múltiple a la platja del Somorrostro a Barcelona

Notícies relacionades