Vilanova organitza l’11a edició de la Jornada de la Inclusió Social

L'onzena edició vol posar l'acció comunitària inclusiva al centre, amb el projecte Teixint Barri del Tacó i l'Armanyà com a experiència d'èxit

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Un any més l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través del Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva vng[in]clusió, organitza l’onzena edició de la Jornada de la Inclusió Social, que se celebrarà dimecres 29 de novembre a l’EPSEVG amb el títol “On és la comunitat? Assignatura pendent”.

L’objectiu d’aquesta jornada anual és sensibilitzar ciutadania, institucions, professionals i entitats, per fer de Vilanova i la Geltrú una ciutat més inclusiva i generadora d’oportunitats socials i comunitàries.

En aquesta edició la jornada convida a reflexionar sobre quin pot ser el compromís de la ciutat, del servei públic, del 3r sector i dels diferents agents socials en la promoció de les condicions idònies per generar i solidificar vincles comunitaris en un context social on les relacions i compromisos són cada vegada més líquids i més fràgils.

La jornada vol posar al centre les interdependències entre les persones, els grups i comunitats al servei del bé comú, i fer una ciutat més inclusiva on imperin valors com la fraternitat, la justícia social i la dignitat de les persones. Tot plegat amb una dinàmica pràctica i metodològica que interpel·li els assistents en el seu dia a dia en l’esfera professional, però també en el vessant personal.

La inauguració de la jornada comptarà amb Alba Barnusell, presidenta delegada de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona; així com també amb la regidora d’Acció Social i Dependència, Gisela Vargas.

Per convidar a la reflexió, la ponència inaugural anirà a càrrec de Begoña Roman, doctora i docent en filosofia per la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca de la Generalitat “Ètica i Pensament Contemporani”. És presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya i membre de diferents comitès de bioètica i ètica especialitzada. Tot seguit, es presentaran tres exemples de com podem aterrar l’acció comunitària en el nostre entorn: tres projectes públics reconeguts i amb impacte comunitari com el projecte Equicom de l’Ajuntament de Barcelona, el projecte Mollet Migrant de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, i l’exitós projecte de l’ajuntament vilanoví Teixint Barri, un projecte comunitari dels barris del Tacó i Armanyà que posa en valor la importància del treball comunitari.

Abans de la pausa per dinar, el dibuixant vilanoví Chema Peral traduirà de manera creativa en imatges les idees principals de la jornada. Per la tarda els assistents podran escollir un dels tres tallers d’expertes reconegudes i amb llarga trajectòria professional i acadèmica en l’àmbit de l’acció comunitària: Marta Ballester explicarà com aplicar la mirada comunitària als diferents projectes i serveis; Clàudia Manyà mostrarà com pensar estratègies per fer una acció comunitària més transversal; i Anna Viñas posarà el focus en les relacions i vincles per teixir comunitats.

Les inscripcions, gratuïtes, són obertes aquí fins divendres 24. Les places són limitades.