Vilanova competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d’Ecovidrio

Un total de 100 restaurants, bars i quiosquets de la ciutat s'han sumat a aquesta iniciativa de compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic

Contenidor de recollida de vidre situat al carrer del Col·legi. CEDIDA

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s’ha sumat a la nova edició del Movimiento Banderas Verdes, una iniciativa que té com a objectiu guardonar l’esforç de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners per a la transició verda liderat per l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio.

Enguany es comptarà amb la participació de 23 municipis de Catalunya, que en el cas de VNG comptarà amb un centenar d’establiments hostalers de la ciutat que treballaran per incrementar els nivells de recollida selectiva d’envasos de vidre. A nivell estatal, aquesta campanya es desenvolupa en 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Banderas Verdes involucra tant als ajuntaments com als restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d’economia circular.

En l’última edició, Banderas Verdes va aconseguir elevar la recollida d’envasos de vidre fins les 48.226 tones, un 11,2% més que a l’any anterior. A més, gràcies al reciclatge d’aquesta quantitat de residus, es va aconseguir evitar l’emissió de 24.514 tones de CO2, el que equivaldria a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any. El 2020, la ciutadania de Vilanova i la Geltrú va reciclar fins a 1.766 tones d’envasos de vidre, que suposen 26,1 kg/habitant. Amb més de 231 contenidors, a la ciutat ja hi ha un iglú de recollida de vidre per cada 293 habitants.