Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Vilanova commemora el 25N adaptant les activitats a les restriccions per la pandèmia

Avatar photo

El Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones comptarà amb la lectura del manifest, la jornada formativa i la concentració, entre altres actes

Lectura del manifest d’aquest 25N. CEDIDA

Avui dimecres 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a la ciutat amb una programació especial d’activitats, adaptades a les mesures de seguretat que requereix la situació sociosanitària derivada de la Covid-19.

Durant aquest 2020 l’Espai d’Equitat de Vilanova i la Geltrú ha atès 200 persones, 193 dones i 7 homes. S’han fet prop de dues mil actuacions relacionades amb la violència, de formació, jurídiques, d’atenció psicològica, i també relacionades amb la salut o els serveis socials.

La regidora de Convivència i Equitat, Marta Guinda, ha explicat que durant els mesos de confinament, entre març i juny, hi va haver un repunt d’increment de trucades des de la ciutat al telèfon d’atenció a la violència masclista del 175 per cent. “Una dada molt preocupant, per això vam fer un reforç amb la màxima difusió possible d’aquests telèfons, en especial a les botigues i farmàcies, on la dona que viu amb el seu agressor pot anar sola”.

El 2 de juny, de seguida que es va poder, l’Espai d’Equitat va tornar a les atencions presencials. El 94 per cent de les sol·licituds d’atenció són de caire psicològic, una de les violències més difícil d’identificar, però és la que més es produeix, especialment al domicili.

“Prèviament a l’aparició de la Covid vam ampliar el ventall de professionals que tenim dins l’Espai d’Equitat, com una treballadora social, a més de l’advocada que assessora en casos de separacions, custòdies i ordres d’allunyament, a banda de l’assessorament psicològic amb dues psicòlogues”, ha explicat la regidora. Pel que fa a l’atenció a aquestes dones i als infants que viuen en entorns on s’ha patit violència masclista, “per sort des del febrer comptem amb el SIE, el Servei d’Intervenció Especialitzada de la Generalitat, que se centra més específicament en l’atenció a aquestes dones que han patit violència masclista, i tenen molts més recursos per a la seva atenció”.

D’aquesta manera, l’Ajuntament podrà dedicar més esforços a fer tasques de prevenció i sensibilització, ja que per eradicar les violències masclistes cal sensibilitzar sobre les actituds que es veuen com a normals, però que són violència. Com ha recordat Marta Guinda, “Hem de recordar que els telèfons adreçats a les dones en situació de violència, són telèfons als que qualsevol de nosaltres, homes o dones, ens podem adreçar si detectem situacions de violència en el nostre entorn. Hem d’assumir la nostra part de responsabilitat en que es redueixi la violència masclista”.

Des del Servei d’Informació i Assessorament a la Dona de l’Espai D’Equitat, les professionals recorden que durant el confinament les dones en situació de violència no estaven en el seu espai de seguretat, i es trobaven mancades de la xarxa social on se senten acompanyades. Per això els van fer moltes trucades de seguiment en els moments que les dones indicaven que podien estar tranquil·les, però no van començar a assistir més al servei fins que no van poder començar a deixar els nens a l’escola i ja havien identificat l’agressió psicològica a la que havie estat sotmeses tant temps.

La pandèmia, a més, ha comportat més problemes afegits, per això ha calgut coordinar-se més amb serveis socials, amb centres de salut mental i amb l’atenció primària.

El SIAD compta també amb un allotjament d’urgència des del febrer, per on han passat fins a 6 dones, dues d’elles durant el confinament. Es tracta d’un servei municipal que treballa molt estretament amb la Generalitat quan les ocupants requereixen un allotjament de més llarga estada amb atenció professional.

El missatge aquest 2020 és que s’està treballant molt en la identificació de les violències des de la dona, però és l’home qui ha de fer la revisió i reconducció de les conductes perquè hi hagi un canvi d’actitud. Els homes no volen que els toquin els privilegis, per això és important que ells s’adhereixin aquesta lluita per canviar actituds.

Programa d’activitats

Pel que fa a les activitats al voltant del 25N, enguany l’Ajuntament ha organitzat l’habitual jornada formativa de manera telemàtica. “La violència simbòlica”, impartida per Carme Vidal, està adreçada a professionals i agents al voltant de les violències masclistes. A les 12h del migdia, l’activista feminista vilanovina i tècnica de Convivència i Equitat Rosa Català serà l’encarregada de fer la lectura del manifest oficial de l’Institut Català de les Dones. A continuació, es reunirà de manera telemàtica la Comissió de Seguiment del Protocol d’Accions Contra la Violència Masclista per avaluar les polítiques públiques locals dutes a terme en xarxa pels diversos agents.

També es pot visitar l’exposició “Lliures i sense por”, de l’Institut Català de les Dones, al vestíbul de l’Ajuntament.

Paral·lelament, durant el matí, el Servei Integral Especial (SIE Garraf-Penedès), amb seu a Vilanova i la Geltrú des del passat mes de febrer, ha organitzat activitats formatives online: “Com podem identificar i gestionar les violències masclistes des dels serveis no especialitzats?”, “Atenció psicològica en dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles”, i a la tarda donarà a conèixer el Programa d’Acollida al SIE.

A les 19h, a la plaça de la Vila, les entitats feministes del Casal de Dones Ca La Tomasa convoquen la ciutadania a una concentració i a la lectura del manifest propi del 25N.

Durant aquesta setmana prèvia, a més, s’han pintat de color lila els bancs de la plaça Lledoners per visibilitzar l’apoderament feminista i la localització del Casal de Dones.

Per dijous l’AFA de l’Escola Sant Jordi, La Frontissa i Creación Positiva, amb la col·laboració d’Eix Diari i la regidoria de Convivència i Equitat, han organitzat diverses activitats emmarcades en la “Setmana 25N: en xarxa vers les violències masclistes”.

Podeu consultar la programació sencera del 25N a l’Àgora de Novembre.

Premi Carta al maltractador

Al voltant de les violències masclistes, un any més, s’ha celebrat el Premi Carta al maltractador, organitzat per l’associació de dones La Frontissa i l’Ajuntament per sensibilitzar el jovent. Hi han participat 108 alumnes de secundària i batxillerat de centres educatius de la ciutat. Les autores de les cartes guanyadores han estat Sabrina Cobos Ruiz, de 4t d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè i Ros i Emma Padilla Gómez, de 4t d’ESO del Col·legi Santa Teresa de Jesús.

Campanya “Diposita aquí el teu masclisme”

D’altra banda, l’Ajuntament s’ha adherit a la campanya endegada per l’Institut Català de les Dones, i durant aquest mes de novembre s’ha enganxat a les papereres de la ciutat adhesius amb el missatge “Diposita aquí el teu masclisme”. Amb aquest lema es pretén reconèixer i desmuntar el masclisme llençant-lo directament a la paperera. Una manera de promoure les relacions lliures de masclisme des de la certesa que és una tasca que ens convé a totes i tots, un tema d’interès universal que comença amb petits canvis a la nostra vida quotidiana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La 47a Fira Avícola del Prat de Llobregat serà 100% digital

Notícia següent

Front comú d’institucions i centres educatius de l’Alt Urgell contra el ciberassetjament

Notícies relacionades