Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Obres de millora al Museu Víctor Balaguer de VNG

Avatar photo
Imatge de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Foto: Aj.VNG

Uns mesos després que el govern de la Generalitat declarés el Víctor Balaguer Museu d’Interès Nacional pel seu gran valor patrimonial, el regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina ha explicat les obres d’adequació que ha d’afrontar l’equipament en els propers mesos.

“El Balaguer ha d’exercir un lideratge clar en la marca Museus de Vilanova i la Geltrú, i cal adequar-lo perquè sigui la institució de referència a nivell nacional en l’àmbit de l’efervescència cultural del segle XIX, i també del XX”, ha dit Medina, que recorda que un dels objectius d’aquest mandat municipal és adequar tot l’edifici.

Per això cal afrontar un seguit d’obres durant els anys 2020 i 2021: d’una banda, el canvi de la coberta de la sala del Cafè Foment, que ja s’està fent i que es preveu que acabi el mes de maig. Ja de cara a l’any vinent, de gener a març està previst el canvi dels baixants d’aigua de la pinacoteca i de la biblioteca, i a partir de juny de 2021 s’afrontarà la intervenció més gran: el canvi de tot el sistema de climatització de l’edifici, per adequar-lo als estàndards de nivell europeu i complir amb la normativa vigent en matèria de sostenibilitat. Per això caldrà tancar el Museu durant 6 o 7 mesos.

“Tancar un museu és una notícia negativa, però hem de mirar la institució a llarg termini: és per un bé major, ja que aquestes obres situaran la institució a nivell nacional, en consonància amb aquest nomenament de Museu d’Interès Nacional. Volem entrar a la lliga de museus nacionals”, ha dit el regidor. Les obres serviran també per climatitzar la biblioteca històrica, l’única sala que ara no té calefacció a l’hivern ni aire condicionat a l’estiu. “Les obres vetllen per la preservació del patrimoni i les col·leccions que allotgem en aquesta institució. Si no les féssim, tindríem problemes de condensació i filtracions d’aigües. S’havien d’afrontar, i les hem planificat amb un calendari raonable”.

El total de les obres suma un cost de prop de 900 mil euros. D’aquests, el 60 per cent l’assumeix l’Ajuntament amb fons municipals, tant propis com de romanents d’anys anteriors de l’Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer. La resta són subvencions o finançaments de diferents institucions: en el cas de la coberta i dels baixants d’aigua hi ha una subvenció de la Generalitat, i pel que fa al canvi del sistema de climatització, el 50 per cent el subvencionen els fons europeus Feder, dins una línia de l’àmbit de sostenibilitat i energies renivables.

Més endavant es buscarà finançament per refer els esgrafiats malmesos de la façana. I a llarg termini també s’han previst altres obres, com l’ampliació d’una pastilla de sales expositives, la rehabilitació de la Casa de Santa Teresa, o una nova obertura del recinte del jardí pel carrer del Forn del vidre. Aquests projectes de futur no es podran fer fins que no arribin fons d’altres administracions, i per tant no estan planificades encara.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La taula rodona sobre ‘El futur de les platges de Sitges’ tanca les jornades de participació ciutadana ‘T’hi sumes?’

Notícia següent

La Policia Local de Vilanova i la Geltrú reforça el dispositiu de seguretat durant el Carnaval

Notícies relacionades