Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Vilanova reprèn les trucades a persones majors de 75 anys

Avatar photo

Durant el primer confinament es va contactar amb quatre mil persones, i en aquesta segona fase ja s'han realitzat al voltant de dues mil trucades

Algunes de les trucades es fan des del Casal Municipal de Gent Gran. CEDIDA

Amb la declaració de l’estat d’alarma decretat el 14 de març pel Govern espanyol, davant la greu crisi sanitària provocada per la COVID-19, des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es van adoptar un conjunt de mesures urgents per garantir l’atenció a les persones més vulnerables, entre elles les persones grans, les quals es van veure especialment afectades per aquesta situació, no només pel que fa a salut, sinó també per l’angoixa i la por que l’experiència del confinament els hi podia provocar, especialment en el cas de viure soles.

Així, durant els mesos de març i abril es van realitzar trucades a les prop de 4.000 persones entre 70 i 80 anys que consta al padró municipal que viuen soles, amb l’objectiu de detectar possibles necessitats arran de l’aïllament causat per l’estat d’alarma pel coronavirus, tal com ha explicat la regidora de Gent Gran, Blanca Albà “L’objectiu de les trucades era saber en quin tipus d’entorn vivien les persones a les quals trucàvem, i si disposaven d’una xarxa familiar, d’amics o veïns, que els poguessin ajudar en cas de necessitar-ho. En cas que no existís aquesta xarxa, els proporcionàvem un contacte amb l’Ajuntament, i en cas de detectar una situació de risc els derivàvem a la Regidoria d’Acció Social, per fer-ne seguiment” “És molt important que se sentin atesos, que tinguin un lloc on adreçar-se, i que trobin tota l’atenció i suport que mereixen”.

Arran de la segona onada, el 17 de novembre es van reprendre les trucades a persones majors de 75 anys. De les 2.000 mil trucades fetes fins aquest moment s’ha pogut contactar amb 1.108 persones. D’aquestes al voltant de 200 disposen del servei de teleassistència, un recurs essencial que permet donar una resposta molt immediata a situació de necessitat i d’emergència. Les trucades han permès detectar 43 casos de persones grans que presentaven una situació de fragilitat, motiu pel qual han estat derivades a Acció Social.

Blanca Albà ha destacat la importància del treball de les persones que han realitzat les trucades, directores dels Centres Cívics i del Casal de gent gran, així com tècniques i tècnics de les Regidories de Participació i Gent Gran. La directora del Casal de Gent Gran, Montse Lleó ha explicat que “en molts casos les trucades eren curtes, perquè de seguida detectàvem que la situació era bona, bé perquè tenien una bona xarxa al seu voltant o bé perquè eren autònomes. Però també ens hem trobat amb situacions més difícils, per soledat, depressió o pèrdues familiars, que requerien un seguiment posterior”.

Blanca Albà també s’ha referit a la possibilitat de poder tornar a obrir ben aviat serveis i instal·lacions municipals, pensant en les persones grans que són més actives i que tenen la necessitat de reprendre les seves rutines, bé sigui anant a les activitats que s’organitzen des del casal o des dels centres cívics, per la possibilitat de relació que els ofereix.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Podem vol que Yolanda López torni a encapçalar la candidatura de CatECP per Tarragona el 14-F

Notícia següent

Detingut un home en relació a l’atropellament mortal d’un vianant dilluns al Maresme

Notícies relacionades