La marató de sang aconsegueix 330 donacions a Vilanova i la Geltrú

El Teatre Principal acull un any més 12 hores de donació perquè la ciutadania vilanovina pogués mostrar la seva solidaritat

Un any més, la Marató de Donació de sang ha estat un èxit a Vilanova i la Geltrú. Dimecres el Teatre Principal va acollir una jornada ininterrompuda de 12 hores, en la que es van aconseguir 330 donacions, a més de 30 persones més que es van oferir però no van poder donar. Una xifra molt similar a la de l’any passat.
33 d’aquests donants ho feien per primera vegada. Destaca també el fet que les dones donen més que els homes (210 dones i 150 homes). Pel que fa als grups d’edat, el més nombrós és el de persones entre 45 i 54 anys (102), seguit dels de 55 a 64 (83), i els de 35 a 44 anys (82).

Les dades són molt similars a les de cada any, i el Banc de Sang i Teixits les valora molt positivament: Vilanova i la Geltrú és un dels municipis més ben posicionats respecte a d’altres municipis de la província. A més, la Marató de Vilanova i la Geltrú té gran importància per les dates en les que se celebra, ja que contribueix a afrontar l’entrada de l’estiu amb més estoc.

A més d’acollir dotze hores ininterrompudes de donacions de sang, el Teatre Principal i la rambla també van ser escenaris d’activitats paral·leles, com la presència de la Policia Local, l’actuació del cantautor vilanoví Liam Martínez, un assaig dels Falcons, o l’actuació de Sentir Flamenco.
A més, com ja és tradició, a la tarda es van escollir tres dels dibuixos fets pels estudiants de les escoles de Vilanova i la Geltrú. Un d’ells serà l’escollit per protagonitzar el cartell de la Marató de Donants de Sang a Vilanova del 2019. En total hi van participar 76 dibuixos, i els 3 alumnes guanyadors són: Isabella Riu Ruiz, de P5, Hugo Sánchez Escalera, de 1r; i Meritxell Villalonga Valverde, de 2n. Tots ells de l’escola Divina Providència.

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre, i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir un hàbit, no només una activitat de solidaritat puntual i extraordinària. Cal tenir en compte que una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia, que la sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers, i que de cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma. Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Les donacions de dimecres se sumen a la solidaritat que mostra la ciutadania vilanovina en cada ocasió que el Banc de Sang i Teixits porta la unitat mòbil a la ciutat, ja sigui en les campanyes periòdiques com en les específiques que s’organitzen en centres escolars o a la mesquita. La propera se celebrarà divendres 27 de juliol, amb la unitat mòbil a la plaça del Mercat, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.