La marató de donació de sang, dimecres 19 de juny a VNG

Vilanova i la Geltrú té una nova oportunitat de mostrar la seva especial solidaritat amb el Banc de Sang i de Teixits

Imatge de la marató de sang al Teatre Principal de VNG. Foto: Aj. VNG

“Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer”. Aquesta serà la idea central de la Marató de Sang de Vilanova i la Geltrú, que se celebrarà el proper dimecres 19 de juny de 10 a 22 h al Teatre Principal.

La Marató vol animar totes les persones a convertir-se en #sangfluencers o #bloodfluencers, ja sigui donant sang o motivant a altres fer-ho. El Banc de Sang proposa que tothom utilitzi la seva influència per parlar de la donació, ja sigui a les xarxes socials, a la feina o entre els veïns.

Des del web maratodonants.cat es pot descarregar un kit de materials del #sangfluencer amb gifs d’Instagram per fer stories, notes per posar a la taula dels companys de feina o donar als amics, propostes de missatge de Whatsapp per enviar, o cartells per penjar a l’escala de veïns. Tot amb l’objectiu de sumar donacions, explicant la importància de donar sang per ajudar a salvar vides cada dia.

Activitats durant el dia

A més d’acollir dotze hores ininterrompudes de donacions de sang, el Teatre Principal també serà l’escenari d’un munt d’activitats paral·leles a la Marató. A mesura que avanci el dia, s’anirà actualitzant el marcador electrònic amb els donants que es vagin comptabilitzant. L’etiqueta #MSangVilanova servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials.

El marcador el posarà en marxa a les 10 del matí el premiat forner vilanoví Jordi Morera. A les 11.30 h es farà un taller de clown, a càrrec d’Activament. De 19 a 20 h hi haurà una actuació dels Falcons de Vilanova; i de 20.30 a 21.30 h actuarà l’Associació Sentir Flamenco.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que tingui més de 18 anys, pesi 50 quilos o més, i, en cas de ser dona, no estar embarassada. Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia.

La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers.

De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.

Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre, i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Teatre Principal, l’Associació de Donants de Sang del Garraf i Creu Roja col·laboren en l’organització de la Marató d’aquest dimecres.