Incertesa per l’alcaldia de VNG a menys de 24 hores de la investidura

La negativa d'investir a Olga Arnau (ERC) com a alcaldessa per part de SOM VNG, posa contra les cordes a JxCat que decideix aquesta tarda si recolza la investidura de la republicana i que ara mateix només comptaria amb deu vots dels tretze necessaris. De no ser així, el PSC, com a força més votada el 26M, amb Juan Luis Ruiz al capdavant integraria tot l'equip de govern de la ciutat

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge del ple VNG. Foto: Aj. VNG

El passat dimarts 11 de juny, Esquerra Republicana de Vilanova i la Geltrú feia pública la proposta d’investir la seva candidata, Olga Arnau, com alcaldessa de VNG. Els republicans asseguraven que després d’una setmana de negociacions amb Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP, SOM VNG i JXCat encara no s’havia arribat a un acord de govern i quedava descartat el pacte a tres d’ERC amb SOM VNG i la CUP, ja anunciat pel PSC durant la campanya electoral, per no assolir la majoria absoluta a falta d’un regidor.

En el mateix sentit, des d’Esquerra lamentaven la falta de predisposició per part de CUP i SOM VNG a seure en una taula on també hi fos Junts Per Catalunya i posaven especial èmfasi en aclarir que a la reunió a quatre (CUP, ERC, SOM i JxCat) que s’havia de celebrar el dimecres 5 de juny,  només hi va assistir Junts Per Catalunya, mentre que tant la CUP com SOM VNG comunicaven poques hores abans que rebutjaven aquesta trobada i que renunciaven a investir a cap govern que integrés a JxCat. Ambdues formacions, ja varen anunciar la seva posició contraria a un govern de JxCat o integrat per aquest partit des del moment en què la formació va proposar formar una llista unitària i independentista de cara als comicis municipals.

Ahir, dijous 13 de juny, a menys de 48 hores del Ple de Constitució del nou Ajuntament, Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP i SOM VNG convocaven a les seves assemblees per exposar per primera vegada el què ha estat un acord previ d’investidura, ara sí, per part dels quatre partits i que es va gestar en una reunió que va tenir lloc aquest mateix dimecres. Com a fruit d’aquest acord previ, el govern de la ciutat recauria sobre ERC amb tan sols 7 regidors i Olga Arnau (ERC) sortiria investida com a alcaldessa, a canvi de l’execució d’un marc programàtic consensuat pels representants de les quatre formacions.

No obstant això, han estat i seran les assemblees qui tindran l’última paraula en donar el beneplàcit d’aquest acord. A hores d’ara, la investidura d’Olga Arnau comptaria amb el suport de l’assemblea de Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP, que reunida ahir va aprovar per 55 vots, facilitar l’alcaldia a la republicana.

Tot seguit, SOM VNG emetia un comunicat on anunciava que la seva militància havia decidit per unanimitat votar en contra de la investidura d’Arnau, al considerar que l’acord establert podria deixar entreveure un futur pacte de govern entre ERC i JxCat. Des de SOM VNG assenyalen a la formació republicana de ser la principal causant de fer que no prosperés el pacte d’esquerres que els incloïa conjuntament amb la CUP en un govern liderat per ERC. La formació morada postularà a Enver Aznar com a alcalde en la sessió d’investidura.

Avui serà el torn per a Junts Per Catalunya Vilanova i la Geltrú, on la seva assemblea serà qui decidirà si vota a favor de la investidura d’Olga Arnau com a alcaldessa. D’aquesta manera, Arnau obtindria els 13 vots necessaris (7 d’ERC, 3 de la CUP i 3 de JxCat) per obtenir la majoria absoluta, i per tant, proclamar-se alcaldessa. Per contra, la republicana comptaria només amb 10 vots favorables, i seria Juan Luis Ruiz, cap de llista del PSC, qui com a formació més votada el darrer 26M, esdevindria l’alcalde de la ciutat.

Cal recordar, que ahir a la nit la formació encapçalada per Blanca Albà, JxCat VNG, enviava als  mitjans de comunicació una nota de premsa on s’informava que per part seva no hi havia cap acord tancat amb els tres partits i retreia a Esquerra Republicana no haver afegit unes modificacions, enviades prèviament pels d’Albà, al Marc Regulador de l’acord d’investidura. Així mateix, JxCat  s’adreçava a Esquerra perquè convoqués una nova trobada amb Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP amb la màxima celeritat possible per abordar la possible investidura d’Arnau com a alcaldessa, però sense passar per alt aquestes esmenes del marc programàtic. Aquesta nova trobada a tres bandes, seria ja sense comptar amb SOM VNG, pel seu posicionament contrari a investir a Arnau.

La sessió d’investidura i de constitució del nou plenari municipal tindrà lloc demà, dissabte 15 de juny, a les 12 del  migdia, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.