“HellCanyonRun (Extended Play)” experiència d’ultra distància al Barranc de l’Infern per sensibilitzar la societat sobre l’Alzheimer amb el periodista i atleta Carles Aguilar

Actualment no existeix cap tractament reconegut i eficaç que pugui guarir la malaltia o revertir la seva progressiva evolució. És una malaltia incurable, degenerativa i terminal encara que una detecció precoç i un correcte acompanyament, ajuden a millorar l’evolució i endarrerir la mort de les neurones

Imatge de Carles Aguilar corrent pels Colls. Cedida

El proper mes de novembre l’atleta viatjarà fins a la província d’Alacant on durà a terme l’experiència d’ultra distància al llarg de 24 hores més una sorpresa final.

Carles Aguilar ja ha dut a terme altres reptes esportius importants en anys anteriors com per exemple a l’illa de Formentera on va estar corrent sense parar durant 48 hores amb una distància assolida de més de 212 km; a la província de Sòria amb TemplarsXtremTrail, corrent 190 km en 3 etapes i 3.500 m de desnivell per les mucopolisacaridosi; travessant el desert dels Monegros (Osca) durant 120 km per la salut mental o recorrent tota la costa catalana des de Port Bou a Alcanar durant 6 dies i més de 400 km per la paràlisi cerebral, entre d’altres.

Aquesta vegada l’acció està canalitzada a través de la Fundació Alzheimer Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre aquesta cruel malaltia i recollir donatius per la recerca per trobar una solució a la malaltia i per tenir cura dels malalts.

Des de la Fundació Alzheimer Catalunya treballen perquè la voluntat de les persones sigui més forta que la por, que els prejudicis o que els símptomes. Conviure amb la malaltia és dur, però els malalts han de seguir vivint la vida i continuar formant part de la societat. L’equip de la Fundació Alzheimer Catalunya treballa incansablement des de l’any 1988 perquè cada pacient diagnosticat continuï decidint durant tot el procés de la seva malaltia per ell mateix mentre pugui i més endavant almenys sent conscient de la seva perspectiva.
L’activitat d’Alzheimer Catalunya està fortament lligada a iniciatives pel benestar social, a projectes europeus sobre salut i demència i, evidentment, a institucions vinculades a Catalunya.

Un recorregut extrem amb una història farcida de llegendes

Tot comença al segle XIII, on després de la Conquesta de Jaume I, els moriscos que poblaven la zona de llevant i les rodalies al lloc que indicat van ser desposseïts de les seves terres, discriminats i fins i tot esclavitzats. Per tant, aquells que durant segles havien estat amos i senyors de terres, o els seus descendents, en alguna de les tres Taifes de Balansiya, no van tenir més remei que refugiar-se en les muntanyes de les valls de Guadalest, Laguar, Alcalà, Ebo i la Gallinera per a poder, així, viure més tranquils i crear el seu propi refugi apartats del cristianisme. El fet que el desplaçament fora feia el sud i no cap al nord no era altre que l’empenta de la Corona d’Aragó (des del nord) i, potser, de les rodalies o proximitats a l’anhelat al-Andalus, que començava ja que la seva decaïment per les consegüents conquestes cristianes.

I és aquí quan entra en joc la muntanya alacantina, que va ser sens dubte una illa envoltada d’un mar de cristianisme. Un paratge bell però dur a la vegada, rocós però ple de vegetació, que sens dubte no deixa de sorprendre a qui el visita. Els senyors feudals de aleshores anhelaven posseir-la, però aquella muntanya era un dels últims reductes d’aquells orgullosos moriscos. Van ser anys durs, de pactes breus, d’emboscades i escaramusses entre dos bàndols: d’una banda les tropes de Jaume I; de l’altra, els partidaris del visir Al-Azraq, més conegut com el “Blau”.

La ruta dels 6.873 graons construïts segles enrere en el “Barranc de l’infern”
Al nord de la província d’Alacant, en l’evocadora Vall de Laguar, trobem el Barranc de l’Infern, un espectacular i estret canó, esculpit per les aigües del Riu Girona al llarg de milers d’anys.

Aquest tortuós congost, és el protagonista d’una de les rutes de senderisme més singulars i concorregudes de la geografia alacantina amb una fama molt merescuda. D’alt interès geològic i arqueològic. En el barranc es poden trobar nombrosos abrics amb diferents estils de pintures rupestres (art llevantí, art esquemàtic i art macroesquemàtic)

Es tracta d’una ruta circular d’exigència física considerable que, a través de sorprenents paisatges, ofereix un patrimoni cultural excel•lent, enclavat en un escenari natural de gran valor ecològic. Un llegat que ha de ser conservat.

Possiblement sigui a causa dels seus més de 6.800 graons de pedra, que es coneix a aquesta ruta amb el sobrenom de La Catedral del Senderisme.La prova esportiva consistirà doncs en realitzar un recorregut circular per la Vall de Laguar durant 24 hores per finalitzar al “Barranc de l’Infern” i els seus 6.873 esglaons.

L’atleta, fidel a la seva filosofia en reptes anteriors, realitzarà aquest experiència en solitari i utilitzant únicament els seus propis recursos de subsistència al llarg del recorregut.
Totes els accions i la informació relacionada amb aquest repte anomenat “HellCanyonRun (Extended Play) està centralitzat al microsite que la Fundació Alzheimer Catalunya ha publicat al seu web a través del qual es poden realitzar donacions per ajudar a la investigació sobre l’Alzheimer i col•laborar en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia incurable.

El microsite del repte esportiu es aquest: alzheimercatalunya.org/km
A més, el propi atleta anirà publicant a les xarxes socials pròpies les notícies i novetats que es vagin produint amb el hastag:#kmcontraelolvido