Gran participació a la campanya de cribratge massiu de Covid-19 a Vilanova

El centre cívic de Sant Joan segueix acollint les proves PCR als contactes estrets escolars als matins, mentre la campanya de vacunació de la grip s'ha traslladat als CAPs

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Cada tarda s'apropen fins al centre cívic unes 200 persones. CEDIDA

Dilluns va començar al centre cívic de Sant Joan una campanya de cribratge intensiu de la Covid-19, organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat, que s’allargarà fins a la setmana abans de Nadal. En aquests dos primers dies s’han fet 430 proves, i només una ha resultat positiva.

La finalitat d’aquestes proves és frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Estan adreçades a població asimptomàtica a partir de 16 anys, i es realitzen cada tarda, de dilluns a divendres, de 15 a 20 h, al centre cívic de Sant Joan. S’allargaran diverses setmanes amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, i per a l’organització de les cues d’accés es compta amb la col·laboració dels agents de convivència a l’espai públic.

Cal recordar que les persones que presenten símptomes compatibles amb la Covid-19, les que siguin contactes estrets d’un cas positiu, o les que han estat diagnosticades positives en els darrers 3 mesos, no poden anar al centre cívic Sant Joan a fer-se la prova, i hauran de seguir els circuits habituals trucant al seu CAP de referència o al 061.

La tècnica que s’utilitza en el cribratge és el test antigènic ràpid (TAR), amb mostra nasofaríngia. Els resultats s’obtenen en 15 minuts i són interpretables visualment, sense necessitat d’aparells de laboratori. El TAR funciona millor amb persones amb una alta càrrega viral, pre-simptomàtics i dins del període dels primers 5 dies de tenir símptomes. Pot ajudar a reduir la transmissió mitjançant la detecció precoç de casos altament infecciosos, permetent un inici ràpid de la recerca de contactes estrets. Cal dir que no arriben a la sensibilitat de la prova PCR, ja que aquesta amplifica l’ARN del virus i per tant, pot detectar càrregues virals menors.

Proves PCR i dades d’incidència de la Covid-19

Des de mitjans d’octubre, amb l’objectiu de descongestionar els CAPs, el centre cívic de Sant Joan ha acollit un espai de vacunació de la grip, i també les proves PCR dels infants i adults que han estat contacte estret d’un positiu, a més del personal de les residències de gent gran. Informació relacionada.

Ara, el centre cívic seguirà acollint, en horari de matí, les proves PCR que es fan a contactes estrets de grups bombolla escolars de Vilanova i la Geltrú. La resta es fan als ambulatoris corresponents.

Segons dades del Departament de Salut, a Vilanova i la Geltrú des del mes de març i fins al 25 de novembre s’han fet en total 20.518 proves PCR i 1.493 tests d’antígens. La positivitat ha estat d’un 7,19%. Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 84 defuncions a la nostra ciutat.

Campanya de vacunació de la grip

Pel que fa a la vacunació de la grip, després del període més intens (la campanya va començar el 15 d’octubre), s’ha desplaçat als CAPs de referència de cada ciutadà (el CAPI Baix-a-Mar ja ha fet tota la campanya a la seva seu). La pandèmia del  nou coronavirus SARS-CoV-2 ha fet que la campanya se centrés en augmentar les cobertures de vacunació contra la grip, especialment en el personal sanitari i sociosanitari, gent gran a partir dels 65 anys, i persones de qualsevol edat amb condicions de risc. L’objectiu és protegir les persones més vulnerables a la grip i contribuir a reduir l’impacte sobre la pressió assistencial.

Podem dir que l’estratègia ha estat un èxit, ja que les dades de cobertura vacunal a Vilanova i la Geltrú fins a la darrera setmana de novembre demostren que molts usuaris que no s’havien vacunat mai, ho han fet aquest any. Així, s’ha arribat a gairebé el 30% del total de població pediàtrica, i un 32% de la població adulta adscrita a les 3 Àrees Bàsiques de Salut, unes xifres molt properes a la cobertura del total de Catalunya.

Tota la informació sobre la Covid-19 a Vilanova i la Geltrú, aquí