Entitats ecologistes exigeixen el tancament de Componentes Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assegura que la fàbrica ha corregit les emissions i ara s'ajusta a la llei

Imatge d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

Més d’una vintena d’entitats de Vilanova i la Geltrú, liderades per associacions ecologistes, exigeixen el tancament de la fàbrica Componentes Vilanova, dedicada a la foneria d’alumini. Si bé fa anys que en qüestionen l’activitat, ara endureixen les queixes perquè al setembre la planta va superar els límits permesos de dioxines i furans.

Els informes recollits per l’Ajuntament i la Generalitat constataven una emissió de 3,9 ng/m3, quan el topall màxim legal és de 0,1 ng/m3. “S’han passat 39 vegades!”, s’exclamen les entitats denunciants, que volen tancar la planta mentre no es supervisin tots els focus emissors. Al seu torn, l’Ajuntament ha assegurat aquest dimarts que la fàbrica ja ha corregit les emissions i ara se situen en 0,1.

Des de l’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) consideren que els informes del mes de setembre avalen la seva reivindicació, iniciada fa més de 20 anys. “Això ens dona la raó: les coses es van fer malament i, si ens fixem en els últims anys, es demostra que la Generalitat no els podia donar l’autorització ambiental”, es queixa Jaume Marsè, portaveu d’APMA.

Marsè acusa Componentes Vilanova d’haver endarrerit al màxim els controls d’emissions, i recorda que les dades recollides al setembre han estat les primeres que il·lustren de forma exhaustiva quin és el nivell de contaminació de la fàbrica. Marsè relata que van tenir accés a les dades en una reunió conjunta amb l’Ajuntament, la Generalitat i també amb representants de la mateixa companyia.

Al mateix temps, el moviment d’entitats denunciants asseguren que les dades del setembre només analitzen una de les xemeneies i acusen la companyia d’esquivar els controls a la resta de punts presumptament contaminants. Fins que no es disposi de dades detallades de tots els focus, el moviment ecologista considera que Componentes Vilanova hauria d’aturar la seva activitat.

Al conjunt de crítiques, les entitats hi sumen el conflicte urbanístic que fa dècades que envolta aquesta fàbrica. Recorden que la parcel·la de Componentes Vilanova està considerada sòl industrial enmig de tota una àrea requalificada com a sol urbanitzable, fet que els tribunals van revocar. Remarquen que el TSJC va sentenciar que l’espai de la fàbrica també ha de ser sol urbà. “L’Ajuntament no ha fet els deures que li marcaven en aquella sentència i juga a una doble interpretació que no té sentit”, es queixa Marsè.

Les emissions d’octubre, dins la llei

Coincidint amb aquestes protestes i denúncies públiques, aquest dimarts l’Ajuntament de Vilanova ha anunciat que Componentes Vilanova ha tancat definitivament la xemeneia contaminant del setembre, la qual havia estat preventivament clausurada per la Generalitat fins que es corregissin les emissions. Al mateix temps, el consistori assegura que la companyia certifica la legalitat de la segona xemeneia. Segons les dades recollides durant el mes d’octubre, aquest focus va emetre un 0,1 ng/m3 de dioxines i furans, just el topall que marca la llei.

En paral·lel, l’Ajuntament destaca que la Generalitat ha analitzat l’aire que es respira a la zona residencial més propera a la fàbrica. Garanteix que els nivells de dioxines se situen dins els paràmetres normals d’una zona suburbana.

Estudis epidemiològic i de contaminació del sòl

A banda del control de les emissions de partícules contaminants, les entitats contràries a l’activitat de Componentes Vilanova reclamen a l’Ajuntament i la Generalitat que analitzin els possibles danys colaterals que estaria causant la foneria d’alumini. En concret, demanen un estudi epidemiològic que valori quin risc té la població de desenvolupar un càncer de bufeta per culpa de l’exposició a les dioxines d’aquesta planta. I és que asseguren que l’atles de la mortalitat a l’estat espanyol situa aquesta malaltia com un dels riscos més estesos a Vilanova.

En paral·lel, també volen que s’estudiï la contaminació del sòl i dels aliments per tal d’avaluar la incidència de les partícules a les vinyes i hortes, a la ramaderia i també a la pesca de la ciutat. “Les dioxines són substàncies persistents i acumulatives, que passen d’organisme a organisme, i volem saber fins a quin punt ens està afectant a l’alimentació i com ens pot afectar de cara al futur”, subratlla Marsè.

Des de l’Ajuntament, apunten que ja han demanat al Departament de Salut de la Generalitat un informe de l’impacte que pot tenir en la salut de les persones l’actual nivell de compostos en l’aire que es respira a Vilanova degut a la foneria d’alumini.