Els Falcons de Vilanova i la Geltrú celebren enguany el 50è aniversari

Han programat actes cada mes de l'any, destacant la Diada dels Orígens al juny i el Dia de la Colla a l'octubre

Els Falcons de Vilanova i la Geltrú estan de celebració aquest 202, en que commemoren el 50è aniversari de la colla, que es va fundar el 1972.

La presidenta dels Falcons, Carol Ayala, i el portaveu de la Comissió del 50è aniversari, Kamal Chohabi, han presentat el programa d’actes i el cartell, obra de Pilarín Bayés, acompanyats per l’alcaldessa Olga Arnau i la regidora de Cultura Mercè Mateo.

Mateo ha destacat “la varietat de les activitats programades, i el paper de la colla com a part activa de la festa i del teixit associatiu local, així com el seu rol en la promoció d’uns valors propis”. Entre aquests valors, n’ha destacat els de “la transmissió i la importància del treball en equip, la constància, la disciplina i l’esforç”.

Per la seva banda, l’alcaldessa ha lloat la tasca dels Falcons com a agents de cohesió social, així com “el fet d’implicar en la celebració altres entitats locals que també commemoren l’aniversari tot organitzant la Diada dels Orígens, una celebració conjunta amb la colla castellera dels Bordegassos de Vilanova”.

El programa d’actes que ha presentat la colla preveu 12 activitats, una per cada mes de l’any.

L’inici de la celebració és la presentació del programa i del cartell, fet a partir d’un original de Pilarín Bayés.

Al febrer la colla decorarà un carrer dins els actes del Carnaval.

Al març, tot coincidint amb l’inici oficial de la temporada, estrenaran fundes de casc per la canalla i es lliurarà un obsequi commemoratiu a tots els membres de la colla.

La colla convocarà un concurs de dibuix a les escoles en què poden participar els alumnes de 5è de primària. El mes d’abril se’n farà una exposició a la Peixateria Vella, i se seleccionaran els finalistes de les 5 categories convocades. Les obres finalistes s’inclouran a l’exposició commemorativa del 50è aniversari que es farà a La Sala durant el mes d’agost. Entre el 5 finalistes del concurs de dibuix s’escollirà l’obra guanyadora, que tindrà un premi doble: un taller de falcons per a tot l’alumnat de la classe de l’autor del dibuix, i que el motiu dibuixat esdevingui un mural en una façana de la ciutat.

Al mes de maig la colla té previst pujar al cim de la Talaia per fer-hi una exhibició de figures.

Per al juny preparen una actuació “a l’antiga”, incorporant antics membres de la colla i també presentant figures que ja no es fan, o que s’han modificat amb el pas del temps. L’11 de juny hi haurà una segona actuació, la Diada dels Orígens, compartida amb els Bordegassos de Vilanova, que també celebren mig segle de vida.

Al juliol han programat una exhibició de figures a la platja, davant la Pasífae.

A l’agost, a més dels actes habituals de Festa Major, s’inaugurarà l’exposició del 50è aniversari a La Sala.

L’Auditori Eduard Toldrà serà l’escenari de la projecció del documental “50 anys de Falcons a Vilanova i la Geltrú” el 17 de setembre, i el 9 d’octubre recuperaran la participació a l’Aplec de Lurdes.

L’acte central del 50è aniversari serà el Dia de la Colla, el 15 d’octubre. Una diada amb 4 colles convidades: els Falcons de Barcelona, els Falcons de Vilafranca, els Falcons de Capellades i els Falcons de Riberal.

El programa es tancarà amb dos actes interns de la colla: un sopar de gala al novembre, i al desembre una sortida a la neu.