El govern de Vilanova proposa una congelació de la major part dels tributs municipals

Es preveu un increment en la taxa de residus per millorar el servei i revertir la situació actual

Les ordenances 2022, volen millorar la recollida d'escombraries. CEDIDA

El govern municipal proposa congelar la gran majoria de taxes i preus públics, i només s’incrementen el rebut de les escombraries i el de l’aigua, per millorar el servei i ajustar la taxa al cost real. Des del govern s’aposta per no incrementar més els impostos per evitar un augment de la pressió fiscal sobre la ciutadania.

Un dels punts més rellevants és la incorporació a la taxa de brossa d’una tarifa per a les urbanitzacions en sòl no urbà. Aquests immobles pagaran una tarifa bàsica anual de 50 euros, que pot ser inferior si fan ús de la deixalleria. Fins ara, aquests habitatges no pagaven taxa tot i tenir servei de recollida. Amb aquesta nova taxa es pretén repartir el cost del servei equitativament entre tota la ciutadania.

Els rebuts de la brossa domiciliària costaran 23 euros l’any més que ara. Amb aquesta taxa es millorarà el servei actual, que no cobreix les necessitats de la ciutat i que cada any surt més car a causa dels baixos nivells de reciclatge. El cost del nou servei es repartirà entre la taxa, que cobrirà un 67% del cost, i el pressupost general de l’Ajuntament, que contribuirà amb 2,8 milions d’euros. Per tal d’afavorir el reciclatge, el govern proposa un nou servei de recollida i manté les bonificacions per la utilització del Punt Net i la deixalleria mòbil, que poden arribar al 40% de descompte, en el cas dels domicilis, i al 50% per empreses i comerços.

Pel que fa a la tarifa d’aigua, s’incrementa per millorar el servei i dur a terme inversions de millora de la xarxa a través de la Companyia d’Aigües. Entre aquestes inversions es contempla la connexió d’abastament d’aigua fins al Prat de Vilanova, que actualment està connectat a la xarxa de Cubelles. Per una família mitjana la proposta representa un increment en el rebut de l’aigua d’un euro al mes.

Incentivació del lloguer

L’IBI (l’Impost de Béns Immobles) no s’apuja, tot i que alguns rebuts s’incrementaran perquè l’aplicació de la revisió cadastral de l’any 2019 es va incorporant de forma gradual. Com a novetat cal dir que les persones que s’acullin al programa Reallotgem.cat tindran una bonificació del 80% de l’IBI. Aquesta mesura s’adopta per incentivar el lloguer d’habitatges buits, sent aquesta una de les prioritats del govern municipal.

Noves tarifes de les zones d’aparcament

Una de les modificacions per al 2022 és en les tarifes d’aparcament en les zones blaves i les àrees verdes. A les zones blaves se simplifiquen les tarifes, per facilitar la comprensió dels preus. Hi ha alguns increments de 0,05€ per unificar les diferents àrees.

A les àrees verdes, la tarifa per a no residents serà més cara que la zona blava, per tal de facilitar l’aparcament a les persones residents a Vilanova. A més els aparcaments dissuasius de la Ronda Ibèrica continuen sent gratuïts per a residents.

La proposta de taxes s’ha presentat avui als grups municipals de l’oposició i es portarà a debat en un ple extraordinari, el dilluns 18 d’octubre.