Dia mundial de consciencació sobre l’autisme a VNG

Dissabte es farà una xerrada sobre el Trastorn de l'Espectre Autista viscut en primera persona

Imatge de la caserna de la Policia Local. Foto: Aj. VNG

El 2 d’abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, i Vilanova i la Geltrú s’hi suma amb diverses activitats.

Així, aquest dimarts ha lluït a la façana de l’Ajuntament una pancarta de suport al Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme amb el lema “Tots som únics”. Un any més, la prefectura de la Policia Local s’ha sumat a la il·luminació d’edificis institucionals en color blau, i l’Ajuntament serà present diumenge dia 7 a la festa que Autisme amb futur ha organitzat, enguany a Canyelles.

Aquest dissabte dia 6, a les 6 de la tarda, se celebrarà a Neàpolis una conferència sobre el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) en primera persona, amb Miquel Segalés, diagnosticat amb Asperger i tècnic en atenció a les persones amb dependència; i Maria José Portella, investigadora i Cap del Grup de Recerca en Trastorns Psiquiàtrics de l’Hospital de Sant Pau, i mare d’un en amb TEA.

A més, al llarg d’aquest any s’han anat instal·lant els pictogrames identificatius en una vintena d’equipaments de la ciutat, una iniciativa molt útil per a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista, ja que els facilita la vida i la comunicació.

Els pictogrames s’han fet arran d’una moció que es va aprovar al Ple municipal, i que va generar converses amb l’associació Autisme amb futur, referent a les comarques del Garraf i el Penedès, per consensuar les il·lustracions. De moment se n’han instal·lat a les escoles públiques, centres cívics, mercats, a l’Economat, biblioteques, a l’Auditori, el Teatre Principal i als centres esportius. En una segona fase es col·locaran a l’Escola de Música, a l’EMAID, la Policia Local, els centres sanitaris i a l’edifici de l’Ajuntament. Alumnes de l’EMAID han col·laborat amb la iniciativa dissenyant el pictograma que lluirà al seu edifici i el de la Casa de la Vila.

El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) es basa en alteracions del neurodesenvolupament infantil que condicionen les competències per relacionar-se, comunicar-se, jugar i compartir interessos comuns amb altres persones.

Les prioritats per a l’associació Autisme amb futur són garantir la detecció precoç del TEA, una atenció interdisciplinària, integral i específica, afavorir l’accés de les persones adultes amb TEA a l’ocupació i a la vida independent, promoure una educació especialitzada i inclusiva, i fomentar l’accés igualitari d’aquestes persones a tots els recursos especialitzats.