Capgirem Vilanova – CUP presenta un programa per governar la ciutat

El programa polític de la formació de l’esquerra independentista ha estat pensat en forma de diagnosi de ciutat i de mirada de futur

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP ha fet públic el seu programa polític (2019-2023) per governar la capital del Garraf. El document ha estat la culminació d’un procés participatiu amb moviments socials, col·lectius i persones a títol particular endegat la tardor passada i aprovat en assemblea ara fa uns dies.

Les persones que integren Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP han volgut defugir la concatenació de propostes apostant per un document de reflexió que agrupa els quatre eixos de treball en què es concentrarà l’acció política dels propers quatre anys i els nou projectes de mandat per transformar Vilanova i la Geltrú.

El programa polític de la formació de l’esquerra independentista ha estat pensat en forma de diagnosi de ciutat i de mirada de futur. L’eix “Ciutats dels Drets” incideix en què la institució municipal ha de canviar el xip passant de les pràctiques assistencialistes i de les lògiques del mercantilisme a l’apoderament i l’acompanyament de les persones quan es tracta d’accedir a les prestacions de l’àrea de serveis socials, de potenciar les polítiques d’habitatge o de generar ocupació per activar l’economia local. L’eix “Ciutat de les Persones” apel·la a reforçar els espais de cultura comunitària i la cooperació sigui un veritable aprenentatge de democràcia perquè no deixem ningú al marge. El document aprovat insisteix en què la institució municipal ha de ser una eina al servei de la ciutadania i els moviments socials i no un tap burocràtic. El tercer eix, denominat “Ciutat Verda” defensa una vila compacta, pedalable i cohesionada i no un urbanisme tancat i disgregat. El programa, en aquest punt, cerca retornar l’espai públic a les persones en condicions de seguretat i de salubritat, els incentius al reciclatge o el canvi del model de gestió de recollida de residus. Per últim, l’última gran àrea de treball duu el nom de “Ciutat en moviment i Diàleg” i aposta per posar la institució al costat de les entitats culturals i per oferir un nou impuls als equipaments municipals, enfortir la pràctica de l’esport i apostar per noves eines de participació ciutadana, transparència i democràcia directa.

Capgirem Vilanova i la Geltrú ha desenvolupat el programa polític sense treure’s les ulleres liles, essent conscients que les maneres de capgirar l’acció política passen per les diferents òptiques dels feminismes. Per últim, cal destacar que el document pensat per governar la ciutat presenta nou propostes polítiques estrella que sintetitzen nou horitzons de futur: la remunicipalització del màxim de serveis públics a mesura que vagin finalitzant els contractes, fer de Vilanova una ciutat dissenyada per als desplaçaments a peu o en bicicleta, que la ciutat sigui un referent en reciclatge i recollida de residus o capdavantera en polítiques d’habitatge. Els projectes de mandat de la formació independentista també cerquen que la capital del Garraf sigui eficient energèticament o fer de Canal Blau un mitjà de comunicació participatiu. Per últim, el document recull com a projectes de mandat la participació política com el punt de partida per repensar la ciutat o la creació d’un Escola Esportiva Municipal per impulsar la pràctica esportiva popular i escolar.