Dimarts, 10 de desembre de 2024
És notícia

Vilanova i la Geltrú, entre els 1rs municipis on s’expropiaran pisos buits

Avatar photo

Una setantena d'inspeccions municipals van detectar i confirmar que hi ha 50 habitatges buits al municipi

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha anunciat l’inici del procediment per expropiar habitatges buits en mans de grans tenidors. Vilanova i la Geltrú i 13 municipis catalans més, tots situats en zones d’alta demanda d’accés a l’habitatge i àrees de mercat tens, seran les primeres localitats on s’iniciaran els requeriments als propietaris amb habitatges inclosos al registre d’habitatges buits o ocupats sense títol habilitant.

 

La Generalitat els demanarà que acreditin legalment que els habitatges es destinen a ús residencial per a les persones. En cas contrari, es procedirà a la declaració de l’incompliment de la funció social de l’habitatge i s’iniciaria el procediment d’expropiació forçosa.

 

Vilanova i la Geltrú va signar un conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya el novembre del 2020. Fruit d’aquest acord l’Ajuntament de Vilanova va completar durant els mesos de desembre de 2020 i gener i febrer del 2021 les inspeccions per confirmar la situació anòmala dels habitatges del municipi i per incorporar-los en el Registre d’habitatges buits i ocupats sense títol habilitant.

 

En aquell moment l’Ajuntament va fer 70 inspeccions que van derivar en la confirmació dels 50 habitatges buits al municipi tot procedint a notificar-ho a l’Agència de l’Habitatge. Al mes de juliol del 2021 l’Ajuntament va aprovar el programa i reglament propis per desplegar les inspeccions i un registre municipal per documentar la situació d’aquests habitatges en mans de grans tenidors i incorporar al registre municipal aquells que estan buits.

 

Arran de les inspeccions i expedients oberts en el marc d’aquest programa municipal d’inspecció d’habitatges s’han localitzat i identificat fins avui 190 habitatges buits a Vilanova i la Geltrú. Aquests habitatges són propietat de grans tenidors, entitats bancàries i/o fons d’inversió, els particulars (persones físiques) que tenen la titularitat de més de 15 habitatges i també les persones jurídiques que tenen més de 10 habitatges.

 

Un cop es completi el procediment administratiu, amb la resolució final que els declari com a habitatges buits, es podran incorporar al registre municipal i notificar al mateix temps d’aquesta situació al registre d’habitatges buits de la Generalitat perquè els incorpori i actuï en conseqüència en aplicació de la legislació vigent.

 

La consideració d’habitatge buit és, després de les modificacions fetes el març de 2022 a la llei del dret a l’habitatge (art 3 llei 18/207), aquell que es troba desocupat de forma permanent i sense causa justificada per un termini de més de dos anys. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú estima que hi ha un parc aproximat de 1.500 habitatges que són propietat de grans tenidors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un menor es desmaia al pati de l’escola mentre jugava a un repte viral

Notícia següent

Andorra Telecom redueix en més de 125 tones de CO2 les emissions derivades del consum d’electricitat

Notícies relacionades