Vilanova i la Geltrú apuja un 20% el rebut de la recollida d’escombraries

La implantació del nou sistema porta a porta i els costos d'un baix nivell de reciclatge, motius de l'increment

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat apujar un 20% el rebut de la recollida d’escombraries. Són 23 euros més anuals per a cada família, segons recullen les ordenances fiscals del 2022 aprovades en un ple extraordinari aquest dilluns. El govern ho justifica per la necessitat d’ajustar el preu a les despeses del servei, que durant el proper any estrenarà la recollida porta a porta.
Al mateix temps, l’executiu assegura que a la ciutat s’hi recicla poc, i això que encareix les despeses. “La recollida de residus és un servei que no està dimensionat a la realitat i resulta precari”, ha assegurat la regidora d’Hisenda, Conxi Martínez, que ha lamentat que a Vilanova només es recicla un 25% de la brossa generada.
El govern (ERC, Capgirem-CUP i JxCat) ha aprovat en solitari els impostos i taxes de l’any vinent, que incorporen una tarifa de 50 euros per als veïns de les urbanitzacions en sòl no urbà, que fins ara tenien la recollida de brossa gratuïta. En tots els rebuts de recollida d’escombraries es mantenen les bonificacions que hi ha ara, amb descomptes poden arribar al 40% per als habitatges i al 50% en el cas d’empreses i comerços en funció de l’ús que es faci de la deixalleria.

Pel que fa a la tarifa de l’aigua, s’ha aprovat un increment del 10%. De mitjana, això suposa un augment d’un euro al mes i l’executiu ho justifica perquè l’aigua en si és més cara, per la previsió de fer millores a les canonades i pel nou abastiment al barri del Prat de Vilanova –actualment gestionat des de la xarxa de Cubelles-.

Respecte l’IBI (Impost de Béns Immobles), l’Ajuntament ha aprovat congelar-lo, a excepció dels habitatges afectats per l’aplicació gradual de la revisió cadastral del 2019. Per al proper any, el consistori ha acordat incorporar una bonificació del 80% per als pisos que s’acullin al programa Reallotgem.cat, amb la intenció d’incentivar el lloguer d’habitatges buits.

En relació a les tarifes de les zones d’aparcament verdes i blaves, aquestes se simplifiquen i en alguns casos s’apuja el preu un 0,05 euros per unificar les diferents àrees de la ciutat. Amb els canvis, la zona verda serà més cara que la blava per a tots els usuaris no residents a Vilanova.

En el cas de l’impost de circulació de vehicles, el d’activitats econòmiques o el de construccions d’instal·lacions i obres, queden igual que aquest 2021.