“Un any d’alcaldia, enmig de la crisi Covid-19” per Olga Arnau

  L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, doncs, ha hagut de prendre mesures extraordinàries per afrontar la situació, per atendre sobretot totes les necessitats derivades de la crisi i, alhora, continuar prestant la resta de serveis a la ciutat

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Imatge d'Olga Arnau al ple d'investidura. Foto: Jordi Nieto
  Avui, 15 de juny, fa just un any que em vaig comprometre amb els vilanovins i les vilanovines a vetllar pel millor de la ciutat i la ciutadania en els quatre anys següents. Començava el mandat municipal 2019-2023, el primer any del qual ha estat especialment sorprenent, amb situacions inesperades, i també complexes, provocades per causes alienes.
  Normalment el primer any de mandat municipal ha de servir per posar èmfasi en els projectes iniciats i que es desenvoluparan al llarg dels quatre anys. I ha estat així, el govern municipal ha impulsat ha establert ja les bases del mandat 2019-2023. Però malauradament aquest primer any restarà associat, d’una banda, als fenòmens meteorològics greus que han afectat la ciutat, com van ser l’esclafit a l’agost i el Glòria el gener d’enguany. Però sobretot, aquest quedarà marcat per l’esclat de la pandèmia de Covid-19, que ha requerit una resposta immediata per gestionar l’emergència sanitària, i tot seguit per atendre la greu crisi social i econòmica que n’ha derivat.
  L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, doncs, ha hagut de prendre mesures extraordinàries per afrontar la situació, per atendre sobretot totes les necessitats derivades de la crisi i, alhora, continuar prestant la resta de serveis a la ciutat. Des de l’inici de l’emergència sobrevinguda, l’Ajuntament ha destinat 250.000 euros del fons de contingència del pressupost municipal, per atendre despeses d’urgència. Igualment, s’han sol·licitat ajudes d’altres administracions per obtenir més recursos econòmics i de personal, per tirar aquesta endavant amb aquesta situació que ens toca viure.
  En la mateixa línia, s’està treballant en un Pla de Xoc Social i Econòmic, entre tots els grups municipals i agents socials i econòmics de la ciutat, perquè pensem que la resposta a la crisi ha de ser transversal, plural, consensuada i coordinada. Ha de ser una resposta de ciutat. D’altra banda, el Ple municipal de juny va aprovar diverses modificacions pressupostàries per poder destinar: un milió d’euros per a ajuts directes a empreses, per reactivar l’economia; un milió d’euros en bonificacions fiscals per al teixit productiu; i més d’un milió d’euros en mesures d’atenció social.
  Igualment, la pandèmia ens ha fet donar resposta i adaptar-nos successivament a canvis en els serveis municipals, per atendre totes les mesures de seguretat necessàries. Així, demà per exemple ja estarà tot a punt per a l’obertura de les platges al bany, com també s’han preparat els serveis per traslladar el mercadal al parc de Baix-a-Mar, s’han efectuat canvis en la mobilitat per atendre les normes de seguretat, o, també, s’ha impulsat el sistema d’atenció amb cita concertada.
  La situació que hem viscut i que estem vivint arran del coronavirus era inimaginable, però hem reaccionat i hem estat a l’alçada de les circumstàncies. En aquest sentit, em sento molt orgullosa de la ciutat de Vilanova i la Geltrú, que s’ha quedat a casa quan ha calgut, que ha estat solidària quan ha fet falta i que segueix responsablement les mesures de seguretat i protecció, de forma majoritària.
  La situació extraordinària que encara estem vivint deixa en segon pla la feina feta en aquest primer any, els projectes iniciats. El Pla d’Actuació Municipal 2019-2023 fa referència a cinc eixos en els quals ja s’ha començat a avançar: un ajuntament amable; justícia social; dinamització d’una economia responsable; ciutat culta i creativa; territori equilibrat i ben connectat. En alguns d’aquests àmbits, la pandèmia ens ha fet avançar acceleradament, per exemple en el cas de l’impuls de l’administració electrònica. En d’altres, ens fa reorientar la previsió per fer front a les necessitats sorgides, sobretot per atendre l’increment de situacions de vulnerabilitat social i per reactivar l’economia.
  Fa un any vaig ser investida alcaldessa de Vilanova i la Geltrú amb el suport dels regidors i regidores de JuntsxCat i Capgirem VNG. Va ser un matí ple de neguits que no oblidaré mai, recordo quan vam fer públic el pacte, a la plaça de la Vila, amb la Blanca Albà i la Marta Jofra, com un moment d’una immensa emoció, que molta gent esperava il·lusionada i esperançada. Unes setmanes més tard signàvem la incorporació d’ambdues forces al govern municipal amb un pacte de govern molt ben travat i debatut.
  A dia d’avui només puc sentir-me orgullosa de les meves companyes i companys de viatge, les regidores i els regidors que conformen el govern municipal i que s’hi deixen la pell per tirar endavant la ciutat des dels diferents àmbits. Persones compromeses amb Vilanova i la Geltrú, treballadores, responsables i generoses, que han decidit dedicar una etapa de la seva vida al servei de la ciutat i de totes les persones que hi vivim. Totes juntes formem un equip potent i responsable.
  Amb totes elles afrontem dia a dia els reptes que se’ns plantegen i unim esforços per desenvolupar la ciutat que hem projectat en el pla de mandat. Perquè res ens atura per continuar avançant en els nostres propòsits de fer una ciutat més amable, més verda i més sostenible, una ciutat que posi al centre les persones i on tothom trobi les seves oportunitats per viure dignament.