Sitges vol reduir a la meitat el nombre de xiringuitos a les platges

El consistori prepara un nou Pla d'Usos amb què vol ajustar els serveis a l'espai de sorra disponible

L’Ajuntament de Sitges vol reduir el nombre de xiringuitos a les platges i reubicar els lloguers d’hamaques i tendals, així com les zones de massatges. En el cas de les guinguetes, la intenció del consistori és passar de les 17 actuals a obrir-ne 8 el proper estiu. És un dels canvis principals plantejats al nou Pla d’Usos que el govern ha començat a treballar per al període 2022-2026, en un moment en què just acaben les concessions dels negocis a peu de sorra. El govern justifica la reducció dels xiringuitos perquè vol adaptar els serveis a la mida de les platges, moltes d’elles mancades de sorra. “És el moment idoni per apostar per un model de litoral respectuós amb l’entorn, modern i sostenible”, defensa l’alcaldessa Aurora Carbonell.

Segons la proposta del nou Pla d’Usos, presentada aquesta setmana a l’empresariat de les platges i als grups polítics, es retirarien els xiringuitos de la zona de la Bassa Rodona i dels Grills per la falta de sorra i per la proximitat a una zona natural altament protegida. En el cas de les platges de Garraf, la Ribera i la Riera Xica, es passaria de dues a una sola guingueta, mentre que a l’Estanyol ara n’hi ha tres i en quedaria només una. Finalment, a les Botigues es passaria de sis a quatre xiringuitos.

Al mateix temps, la intenció el govern es concentrar els lloguers de tendals i gandules al voltant dels xiringuitos per evitar que els serveis quedin distribuïts al llarg de tota la platja. En aquestes noves illes de serveis també es preveu incorporar-hi els sanitaris. “La finalitat és aconseguir un ús racional de les platges, que permeti una millor conservació i manteniment dels recursos naturals i el foment del turisme de qualitat”, sosté el regidor de Platges de Sitges, Guillem Escolà.

El govern ha posat la proposta de Pla d’Usos a exposició pública fins el 29 d’octubre per a què les persones afectades puguin presentar-hi propostes. Posteriorment, la Junta de Govern Local en farà l’aprovació inicial que, després de superar el període d’al·legacions, s’elevarà al Ple Municipal. Un cop el document superi aquest tràmits, necessitarà el vistiplau de la Generalitat abans d’entrar en vigor.

En paral·lel al Pla d’Usos, l’Ajuntament està enllestint les bases per licitar els xiringuitos i la resta de serveis de les platges. En aquest document preveu marcar noves normes pel que fa a mesures mediambientals per tal de fomentar la sostenibilitat. La previsió és que les bases es publiquin abans que acabi l’any.