Sitges reforça el dispositiu de neteja durant la temporada alta d’estiu

El dispositiu especial contempla una recollida addicional als establiments comercials totes les tardes i també la neteja de tots els contenidors del municipi. A més, el pla de xoc inclou l’adquisició de contenidors i el lloguer de maquinària. El reforç pretén garantir el servei en les millors condicions fins a la posada en marxa del nou contracte de neteja que es preveu que sigui entre el mes de desembre i de gener. Paral·lelament, la regidoria de Serveis Urbans i de turisme reedita la campanya informativa ‘Sóc mòbil’ adreçada aquesta vegada a turistes i visitants

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
Imatge del passeig de Sitges. Foto: Aj. Sitges

L’Ajuntament de Sitges ha dissenyat un dispositiu especial de neteja de la via pública i de recollida de residus sòlids per garantir la vila neta en una època de gran afluència de visitants com és l’estiu. Per fer-ho s’han adquirit contenidors de segona mà, s’han incrementat els torns de neteja i s’ha substituït la maquinària més obsoleta a l’espera de tenir el nou contracte que es preveu pugui posar-se en marxa entre els mesos de desembre i de gener.

En total s’han adquirit 40 contenidors d’envasos (color groc), 15 de vidre (color verd) i 20 de cartró (color blau), 68 de rebuig (color gris) i 44 d’orgànica (color marró).

A part del reforç contemplat anualment durant la temporada alta, aquest estiu es reforça també el servei de neteja dels contenidors. Com a novetat, s’incrementa la neteja de contenidors, que es realitzarà cada tarda. El pla de xoc també inclou una recollida addicional als establiments comercials cada dia en horari de tarda.

El dispositiu especial contempla, per primera vegada, la recollida selectiva de plàstics a les guinguetes de les platges de la vila, donat l’elevat volum d’envasos de plàstic que utilitzen les guinguetes.

A banda d’aquest dispositiu especial, el pla de treball per aquest estiu inclou l’increment del buidat de papereres al centre de la vila durant la tarda (amb dos equips extra) i la neteja diària del centre amb aigua, així com la recollida de trastos vells al matí (amb un equip extra).

Campanya d’informació i control dels establiments

En el cas de la recollida comercial, l’Ajuntament de Sitges ha intensificat el servei d’informació i control dels establiments per assegurar que els residus generats es canalitzen mitjançant el servei de recollida comercial porta a porta per evitar problemes com la saturació dels contenidors de la via pública o l’abandó de residus.

En aquest sentit, es demana la màxima col•laboració amb el sistema de recollida, recordant als establiments de restauració que és obligatori recollir selectivament totes les fraccions que generi l’establiment; que no poden utilitzar els contenidors del carrer (que són per als residus domèstics); i que cal estar adherits a la recollida comercial ‘porta a porta’, entre d’altres,requisits . . En cas d’infringir la normativa, l’ordenança municipal contempla un règim de sancions.

Campanya informativa Sóc Mòbil

L’Ajuntament de Sitges instal•la contenidors mòbils cada dia al centre de la vila de les 8 del vespre fins a les 2 de la matinada a 12 punts del casc antic. Per identificar quins són aquests punts, hi ha senyals que recorden el lloc i l’horari.

Amb la finalitat de recordar el funcionament d’aquest sistema de recollida de brossa al centre de la vila, i especialment a visitants i turistes, enguany la regidoria de Turisme i de Serveis Urbans posen en marxa la campanya informativa ‘Sóc Mòbil’. L’objectiu és que la ciutadania i, especialment, les persones que pernocten en habitatges d’ús turístic del casc antic, coneguin el sistema de recollida de brossa i fomentar també els comportaments cívics. La campanya vol sensibilitzar la ciutadania i corregir hàbits com dipositar la brossa a les papereres, el que genera desbordaments, o dipositar-les a la via pública fora dels contenidors, el que genera brutícia i un impacte negatiu.

L’Ajuntament ha reeditat el tríptic informatiu en tres idiomes diferents, català, castellà i anglès on es pot veure el planell del centre de la vila amb els 12 punts mòbils de contenidors. Els propietaris d’habitatges d’ús turístic” que estiguin interessats en poder posar aquests fulletons informatius en els seus pisos, poden recollir-los a l’Oficina a l’Oficina de Turisme i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). També s’han imprès enganxines amb el missatge Aquí no per recordar en que la brossa no es pot dipositar a les papereres. A més, com a novetat, les papereres del centre de la vila també compten amb una nova identificació on es recordarà la obligació de dipositar la brossa al contenidor.

Les darreres dades han detectat un increment dels residus sòlids recollits passant dels 20,6 milers de tones de 2015 als 21,6 milers de tones de 2017. El creixement més important s’ha experimentat en el rebuig, que ha passat dels 14,9 milers de tones de 2015 als 15,6 milers de tones de 2017. La mateixa tendència s’ha repetit en la recollida de cartró, envasos, vidre, orgànica i voluminosos.

Altres campanyes de sensibilització

L’Ajuntament de Sitges impulsa una campanya de sensibilització al voltant d’una problemàtica observada que genera una mala imatge de la vila així com una disminució de l’eficiència del servei, com és, la correcta gestió dels trastos vells.

La campanya informa sobre el funcionament d’aquest gratuït de recollida de trastos vells que s’ofereix els dilluns, dimecres i divendres. Per sol•licitar el servei cal trucar al telèfon 93 894 75 25 per tal de concretar la ubicació i hora on es dipositaran els objectes, permetent així, ’organitzar el servei i minimitzar el temps en què els trastos estan al carrer. Com a opció alternativa, es poden dipositar a la deixalleria municipal.

També s’ha començat una campanya per conscienciar sobre l’abandó de bosses d’escombraries a les papereres del centre. En aquest sentit, en el marc de la campanya ‘Soc Mòbil’ s’han editat enganxines per informar de la correcta gestió d’aquests residus, que s’ubicaran a les papereres del centre i als contenidors.

Línia verda

Per tal d’oferir a la ciutadania un canal per notificar possibles incidències a la via pública, l’Ajuntament de Sitges recorda que hi ha a l’abast la web www.liniaverdasitges.cat i una APP on es recullen problemes relacionats la neteja però també l’enllumenat públic, o el mobiliari urbà.