Sitges aprova per unanimitat el Pacte per l’Habitatge Públic

El ple de Sitges ha aprovat per unanimitat de tots els regidors i regidores set acords per desplegar les polítiques d’habitatge al municipi, incidint especialment en l’habitatge públic íntegrament de lloguer. Dels 657 habitatges de protecció social previstos, s’engeguen ara dues promocions de lloguer al sector de la Plana, Santa Bàrbara i Vallpineda, una d’iniciativa pública i l’altra de col·laboració públic-privada

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge del Ple de Sitges. Foto: Aj. Sitges

El ple municipal va aprovar per unanimitat de tots els regidors i regidores aquest dijous, en una sessió extraordinària, el Pacte per l’Habitatge Públic a Sitges, un acord que recull els acords que permetran desplegar les polítiques d’habitatge públic que es duran a terme a la vila a partir d’ara. En els propers anys, el municipi oferirà fins a 657 habitatges públics de lloguer a la nova zona de desenvolupament urbanístic PPU1 La Plana-Santa Bàrbara-Vallpineda.

Segons la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Sitges, Rosa Tubau, “el Pacte per l’Habitatge és la gran resposta que aquest ajuntament pot oferir al que és, sens dubte, un dels problemes principals del nostre municipi. Els joves de la vila han de fer front als preus elevats de l’habitatge i una de les conseqüències és la fuga cap a poblacions veïnes”. A criteri de Tubau, “aquest és un pacte de municipi, ampli i ambiciós, i alhora assumible per a futurs governs”.

Per a Rosa Tubau, “ens trobem davant d’un conjunt de mesures que suposaran una oportunitat històrica per a Sitges. El desenvolupament del sector de la Plana-Santa Bàrbara-Vallpineda ofereix la possibilitat de disposar d’un volum d’habitatge públic mai vist abans. Això, sens dubte, ens ha de permetre capgirar les tendències del mercat i revertir la marxa de sitgetanes i sitgetans”. Segons la regidora d’Habitatge, “apostem íntegrament pel lloguer. No podia ser pas de cap altra manera. El lloguer ens ha de permetre arribar a més residents, ens ha de garantir que no es perdi la propietat municipal dels immobles i, per aquest mateix motiu, és la clau perquè es mantingui l’ús social dels habitatges, tal com demana el poble”.

La regidora no adscrita, Carme Gasulla, ha demanat “un control directe i amb penalitzacions sobre possibles il·legalitats en els lloguers d’aquests tipus d’habitatges. Volem lloguers justos. Esperem aquests compromisos amb dates i xifres concretes”.

El portaveu del PP, Ferran Llombart, ha afirmat que “estem en una situació que ens ha arribat tard però tenim un projecte davant molt interessant per al municipi de Sitges. Farem el possible perquè la gent necessita habitatge”.

La portaveu de SGI, Vinyet Lluís, ha afirmat que “la manca d’habitatge que pateix Sitges s’hauria d’haver tractat abans. Criem que els sitgetans necessiten habitatge públic. Sembla que hagin estat més pendents d’altres coses que de les necessitats reals de Sitges”.

El portaveu de NH, Lluís Marcé, ha recordat el context històric de les polítiques d’habitatge al municipi i ha explicat que “NH vol impulsar les cooperatives. Estem parlant de gent de Sitges. Si no cedim terreny en aquesta primera posició, els demandants seran avis”.

El portaveu de la CUP, Xavier Nin, ha destacat que “volem revertir les polítiques d’habitatge i per això vam proposar de fer un plenari dedicat íntegrament a aquesta qüestió, ja que pensem que és un dels problemes principals que viuen els joves a la vila i que ha provocat un èxode. Cal plantejar polítiques valentes i per això ens agradaria aprovar aquest dictamen per unanimitat”.

El portaveu del grup de C’S, Manuel Rodríguez, ha plantejat que “m’agradaria fer un debat d’habitatge i no només del sector de la Plana, Santa Bàrbara i Vallpineda”. També ha assegurat que “arribem molt tard” perquè “encara estem en la fase d’acords”.

Per la seva banda, la portaveu de SeP, Elisabeth Pérez, ha explicat que “les nostres raons es resumeixen en una: Sitges. Tot i que creiem que aquesta és una proposta electoralista i àmpliament millorable, no serem nosaltres qui posarem fre a qualsevol tipus de millora per petita que sigui, i votarem a favor”.

La regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell, ha assegurat que “s’ha actuat amb celeritat” pel que fa a la regulació dels habitatges turístics, en resposta a preguntes de l’oposició. Carbonell ha recordat que “entre els anys 2014 i 2015 les sol·licituds de llicència d’habitatges d’ús turístic van pujar molt ràpid i per aquest motiu al 2016 vam fer la primera moratòria i al 2017 es fa una modificació urbanística per evitar precisament la proliferació d’aquest tipus d’habitatges”.

La regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, ha remarcat que “la dotació econòmica per a situacions d’urgència de l’habitatge s’ha multiplicat per cinc respecte de 2012, arribant enguany als 240.000€. Només aquest any 270 persones s’han pogut beneficar d’ajudes per l’habitatge”.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha tancat el torn de les intervencions avançant el calendari de les actuacions previstes dins del Pla de l’Habitatge Públic de Sitges, que “es posaran en marxa en aquest mandat”. Forns ha subratllat que “acaba de néixer el Pacte per l’Habitatge Públic de Sitges”. Segons el Batlle, “avui no estem venent fum perquè totes les accions que preveu aquest pla estaran engegades abans que acabi el present mandat, de manera que tindrem habitatge públic de lloguer el més aviat possible”.