Dimecres, 15 de gener de 2025
És notícia

Luismi Garcia: “Tenim la garantia que el projecte de Vallcarca serà sostenible”

Avatar photo

Els socialistes de Sitges arriben al 28M amb la mirada posada a l’alcaldia. Encara que van començar el mandat fora del govern, el 2020 van entrar a l’executiu liderat per ERC i conformat per cinc candidatures diferents. Precisament, El Margalló -un dels partits de govern- anirà en coalició amb els socialistes. El PSC fa valdre la feina feta aquests tres anys i marca com a principals objectius el turisme, la sostenibilitat i l’eix social. Parlem amb Luis Miguel Garcia, alcaldable del PSC, per conèixer la seva proposta.

 

Quin balanç fan d’aquest mandat al govern?
Hem format part del govern els darrers 3 anys. De fet, vam prendre una decisió de molta responsabilitat i valentia, entrant en el pitjor moment de la pandèmia. Ens vam posar al capdavant del govern per treballar els projectes que Sitges necessitava i enfrontar la pandèmia.

 

Han pogut desenvolupar les línies que marcaven fa quatre anys?
La veritat és que no. Cap dels partits portàvem en el nostre programa que havíem d’afrontar una pandèmia. Ens hem hagut d’adaptar a les circumstàncies i acompanyar la societat. Vam haver d’establir moltes mesures de salut i molt de suport pel teixit empresarial i turístic. Ens han quedat coses al tinter i ho volem fer a partir del 28M.

 

Han establert una coalició amb El Margalló x Sitges. Què aporta l’aliança?
Vam tenir converses a finals de l’any passat perquè tenien cert neguit. És el barri que sempre ha estat oblidat històricament cada mandat. Vam parlar sobre com col·laborar i vam pensar que seria una bona oportunitat sumar, perquè sempre hem treballat tots els barris.

 

Un dels grans projectes d’aquest mandat és la conversió de Vallcarca en un nou parc audiovisual. Què pot aportar la iniciativa i què en pensa de les crítiques dels sectors ecologies i partits?
Les crítiques de certs partits són conegudes i coneixem les seves idees. Tenim idees molt diferents amb Guanyem. Respecto les seves posicions, però crec que el projecte de Vallcarca és molt interessant per a la nostra economia i el nostre desenvolupament com a ciutat. Tot i això, no volem que sigui un ‘pelotazo’ urbanístic. És un espai emblemàtic i ha d’oferir un centre d’investigació, un centre universitari i les empreses de l’audiovisual. Hem de treballar perquè puguem ampliar el nostre teixit empresarial amb aquesta oportunitat que s’ha d’aprofitar. Tenim un esborrany i volem tenir tot el projecte per treballar-lo de manera conjunta i millorar-lo.

Pel que fa al vessant mediambiental, el projecte que es desenvolupa haurà d’estar avalat per les diferents administracions. Tothom sap que la Unió Europea té unes línies molt marcades i no les podem ultrapassar. Tenim la garantia que serà respectable amb el medi ambient i sostenible.

 

No ens hem de preocupar per aquest àmbit, doncs?
Evidentment. Aquest espai ja està tensat per una fàbrica en desús. Hem de rebaixar l’espai que ocupa i fer una reurbanització ecològica. La Unió Europea té molt a dir i, si no ho avalen, poca cosa podrà fer Sitges. Ens hem d’asseure amb els promotors i millorar el que sigui millorable.

 

Pel que fa a l’habitatge, quines són les línies que han de treballar?
Aquest mandat hem aconseguit lliurar 175 habitatges i tenim els habitatges de mestres. Els municipis tenim molt poc marge. Proposem construir una promoció de 200 habitatges públics a la Plana, però el més important és anar a buscar el finançament necessari. Recentment, es va aprovar la llei d’habitatge i hem d’aprofitar el que ens dona. Això ens permetrà buscar espais per l’habitatge social.

 

Quins són els eixos principals del seu programa?
És necessari posar ordre a l’administració. Ha de ser més àgil, més propera i més professional. S’ha d’obrir l’administració perquè els tràmits siguin molt més fàcils. D’altra banda, apostem per una economia competitiva. El primer sector de Sitges és el turisme i hem d’acompanyar-lo en tota mena d’accions que puguem desenvolupar conjuntament. La col·laboració publicoprivada a l’hora d’establir les línies de promoció turística és una prioritat. Aquests 3 anys hem venut molt bé la marca de Sitges i volem fer un pas més en l’oferta turística amb un turisme de qualitat. Es tracta d’un turista que sigui respectuós amb el medi ambient i en l’àmbit social.

En segon lloc,  hem de treballar per una vila ecològicament sostenible. La paraula sostenibilitat està perdent el seu valor, però creiem que el municipi ha de mantenir la sostenibilitat per minvar els efectes del canvi climàtic. Hem de plantar arbrat autòcton que doni ombra.

Finalment, el tercer punt és el de construir una vila socialment justa, igualitària, inclusiva i accessible. Tota la ciutadania ha de tenir accés a les activitats que es fan i s’ha de col·laborar amb les entitats del municipi. No deixarem ningú enrere i lluitarem perquè les persones puguin desenvolupar el seu projecte de vida.

 

Amb relació a la sostenibilitat, des de l’oposició se’ls ha titllat d’inacció amb els problemes de les platges. Què proposen per resoldre-ho?
Quan l’oposició no té idees, s’agafa a una i manté aquesta línia. Tampoc diré el que ha de fer l’oposició, però no podem posar pegats cada any. S’han de prendre decisions. Hem posat sobre la taula un projecte parlat amb universitats i el ministeri, s’ha demostrat que és eficaç. Es tracta dels espigons submergits inflables. En cas de temporal, el que fa és evitar que força de l’onada topi amb la platja. I en el cas que tot sigui normal, manté la biodiversitat dins del seu espai d’actuació i aporta el sediment que es queda a la barrera. Tot i això, sempre deixarem oberta la porta en cas excepcional a fer alguna aportació extraordinària per part del Ministeri.

 

La mobilitat és un dels reptes del pròxim mandat. Com s’ha de reordenar a Sitges?
Tenim una oportunitat que ens ve d’una obligació, com és la Zona de Baixes Emissions. Volem peatonalitzar el centre de la vila i sobretot la part més emblemàtica del passeig. Recuperem aquest espai perquè el ciutadà pugui gaudir i fer salut. Tot i això, estem obligats també a obrir l’accés a qui viu al centre i a les mercaderies.

 

Quan s’elimini el cotxe, s’haurà de buscar una alternativa. L’alcaldessa es queixava aquests dies sobre l’estat de Rodalies. Quines són les seves demandes?
Els problemes que hem tingut li han vingut caiguts del cel a l’alcaldessa. Em sorprèn que una alcaldessa que és la presidenta de l’Associació de Municipis per Transport Urbà no sàpiga diferenciar entre un gestor d’infraestructura, una operadora i el titular del servei. El gestor de la infraestructura és Adif i Renfe l’únic que té són maquinistes i trens. Renfe és la principal perjudicada. Per exemple, si agafes un bus, hi ha un incendi al túnel i es tanca; la culpa no és del bus, sinó del túnel. Passa el mateix amb Renfe i Adif.

En aquest sentit, són necessaris els aparcaments a Sitges. S’ha de desenvolupar l’aparcament soterrat a Can Robert, s’ha de fer un de nou dissuasori a la Plana i en el projecte d’Aiguadolç s’ha de fer un aparcament subterrani. Hem de descentralitzar aquests equipaments i, en cas que s’hagi de posar algun bus llançadora, ho podrien parlar. Però hem d’apostar per caminar i gaudir del poble.

 

Com valora les relacions dins del govern de coalició?
La relació personal ha estat bona. Hi ha hagut moments de discrepància, però és normal i s’ha fet bona feina. Tots hem fet el pas d’intentar consensuar propostes, encara que en algun punt hi ha hagut una manca de lideratge per part de l’alcaldessa. Quan Guanyem i el PSC teníem discrepàncies, l’alcaldessa, en lloc de fer d’àrbitre, s’apartava.

 

Segurament s’haurà d’entendre amb Junts o ERC. Amb qui se sent més còmode?
Estic governant amb ERC a l’Ajuntament i amb Junts al Consell Comarcal. La meva posició ha estat delicada i he sigut home pont. No tenim les mans lligades i el que farem és parlar amb tothom. S’hauran de fer cessions, però nosaltres posarem sobre la taula el nostre programa de futur i transformador. Només posem com a línia vermella VOX, que fa bandera de l’homofòbia, del masclisme i la xenofòbia. És una qüestió de respecte cap a la ciutadania.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Juan Luis Ruiz rep el suport d’en Salvador Illa al PSC de Vilanova

Notícia següent

Mor amb només 25 anys la promesa del ciclisme Arturo Grávalos

Notícies relacionades