L’Ajuntament de Sitges aprova per unanimitat el primer pas per aconseguir fins a 175 habitatges de protecció oficial

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
Imatge de la votació durant el Ple de Pressupostos. Foto: Aj. Sitges

El ple de Sitges, en la sessió ordinària corresponent al mes de febrer celebrada divendres passat, ha aprovat per unanimitat el conveni amb 4 fundacions sense ànim de lucre per a la constitució del dret de superfície amb què es garanteix que la titularitat del sòl sigui sempre pública. Aquest és el primer pas per ala construcció de fins a 175 habitatges de Protecció Oficial (HPO) a 3 parcel·les situades a la zona de La Plana – Santa Bàrbara – Vallpineda (sector urbanístic PPU-1), on es construiran els pisos en règim de lloguer assequible i de titularitat pública.

Les fundacions sense ànim de lucre estan especialitzades en el camp dels habitatges de protecció oficial. Aquestes són les que s’encarregaran de fer la construcció dels pisos i de gestionar per 75 anys. Les fundacions són Fundació Salas per l’Accessibilitat; Fundació Noulloc Habitatge Social; Fundació Família i Benestar Social, i Grup Qualitat.

La regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, explica que aquesta modalitat de constitució d’un dret de superfície amb les 4 fundacions sense ànim de lucre, assegura “garantir el dret a l’habitatge” i també “la titularitat pública del sòl que no perdrà mai la qualificació urbanística de HPO (Habitatge de Protecció i Oficial”. A  més, la regidora Júlia Vigó afirma que “durant tot el procés l’Ajuntament treballarà conjuntament amb les 4 fundacions durant el disseny, el projecte executiu de la promoció (nombre d’habitatges, tipologia) i la implementació de la proposta per fer-ne el seguiment i sense perdre la capacitat d’establir-ne els requisits dels futurs beneficiaris (llogaters) i donar resposta a les necessitats socials del municipi, les característiques dels immobles i la transparència de la convocatòria i l’adjudicació dels pisos que en resultin”.

Júlia Vigó ha explicat que “es vol que el preu per metre² sigui el més econòmic possible i que els habitatges tinguin la certificació energètica A”.

La construcció de tots els habitatges està prevista en 3 fases. La primera contempla la construcció de 70 habitatges, la segona de 43 i la tercera de 62 immobles, segons la previsió inicial. La regidoria d’Habitatge preveu que en 32 mesos es puguin entregar les claus dels primers 70 habitatges i la de les altres dues promocions abans del 2023.

Un cop s’hagi fet l’aprovació definitiva dels convenis de constitució del dret a superfície a favor de les 4 entitats sense ànim de lucre es podrà iniciar la construcció.

Júlia Vigó ha agraït la tasca a “l’àrea d’ordenació deterritori, al departament de territori, sostenibilitat i habitatge, als companys i companyes del Govern” i ha fet una menció especial “al conjunt del consistori, tant l’actual com el del mandat anterior que també va fer un pas en aquest sentit perquè ja era plenament conscient d’aquesta necessitat de Sitges”.

Intervencions dels grups municipals

La portaveu de Comuns -Verds, Carme Gasulla, ha agraït la tasca al Departament de Territori i ha destacat “el greu problema d’habitatge que tenim a Sitges i que ha provocat un èxode massiu de gent cap enfora”. Segons Carme Gasulla fem tard, però espera que ara “recuperem el temps perdut” i assegura que “aquesta línia és un treball de consens polític i nosaltres oferim la nostra mà estesa per col·laborar”. La regidora Carme Gasulla

creu que la proposta que avui es presenta “és la més encertada”.

El portaveu de Nou Horitzó, Ignasi Rubí, ha manifestat també que la problemàtica dels pisos “ens preocupa a tots” i ha destacat “la feina feta fins ara i d’anteriors mandats, governs i partits”.

El portaveu de Ciutadans, Manuel Rodríguez, també ha agraït la feina feta per part dels equips tècnics i ha remarcat que “les polítiques d’habitatge no acaben aquí”. Per al regidor Manuel Rodríguez cal que hi hagi una Oficina Local d’Habitatge potent per donar-hi resposta.

El regidor del grup de PSC, Xavier Roig, se suma a les felicitacions a l’equip tècnic de la regidoria d’Habitatge per haver arribat fins aquí i subratlla que “a Sitges anem molt tard. La problemàtica d’habitatge s’ha d’abordar des de diferents perspectives” i afegeix que “en aquest camí sempre ens hi trobaran”.

La regidora del grup municipal de Junts per Sitges, Rosa Tubau, creu que “hagués estat més encertat fer una consulta pública” pel que fa a les fundacions. El regidor del mateix grup municipal, Rafel Font, considera que “el període d’amortització tant llarg no és la millor estratègia”.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat el torn de les intervencions agraint la feina del departament d’Habitatge, i també a la regidora Júlia Vigó i al regidor adjunt Eduard Terrado per la seva valentia. Aurora Carbonell ha declarat que “des del primer minut aquest govern va dir que l’habitatge era la nostra prioritat i vull destacar la valentia per agafar això i en menys d’un any portar-ho avui al ple. És importantíssim per a les sitgetanes i els sitgetans, no només per als actuals sinó també per a les futures generacions i ens hem de felicitar”.

Modificacions del POUM per a l’ampliació del Parc de Bombers de Sitges i la requalificació dels terrenys de Can Pere Mestre

En el mateix ple ordinari del mes de febrer s’ha aprovat per unanimitat la modificació puntual del POUM que permetrà ampliar i millorar el serveis les condicions del Parc de Bombers Voluntaris de Sitges amb l’objectiu de resoldre mancances actuals.També s’ha aprovat per unanimitat classificar la masia de Can Pere Mestre com equipament a definir en un futur, envoltat de zona verda.

Altres punts de l’ordre del dia

Alhora també s’ha aprovat la creació de la Comissió d’estudi per a l’elaboració del Reglament d’organització i funcionament del futur Consell d’Adolescents de Sitges que segons les previsions entraria en funcionament el 2021.

En el marc de la sessió plenària ordinària, corresponent al mes de febrer, la periodista Anna Grimau ha estat nomenada per unanimitat al Ple de Sitges nova patrona veïnal de la Fundació privada de l’Hospital Sant Joan Baptista.

Mocions

En el marc de les mocions, el Ple de Sitges ha aprovat per unanimitat la proposta d’acord presentada per Comuns-Verds en suport d ela vaga feminista del 8M, del  8 de març, a Catalunya.  Alhora també s’ha aprovat per unanimitat la moció a favor de l’impuls del Pacte contra la crisi de preus de la fruita dolça presentada pel grup del PSC Sitges.