Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

Entrevista a Aurora Carbonell, alcaldesa de Sitges

Avatar photo
Imatge de l’entrevista a Aurora Carbonell

Podeu veure l’entrevista sencera fent click aquí

Què suposa per Aurora Carbonell ser la primera alcaldessa de Sitges?

Una gran responsabilitat. No només pel meu poble sinó per a totes les dones. Per fi hi ha una dona al capdavant del municipi.

Quina valoració fa dels primers quasi dos-cents dies de mandat?

Positiva. Ja havia estat regidora els darrers quatre anys, però quan agafes l’alcaldia és tot molt més gran. En aquest nou govern hem fet pinya, hi ha molta il·lusió i creativitat. Tenim moltes ganes de treballar.

Com va sorgir l’acord de govern amb Guanyem Sitges i Sitges GI?

Es va parlar amb tothom, amb els nou partits polítics. En el moment de fer el pacte, per afinitat Guanyem Sitges i Sitges Grup Independent van ser amb qui vam decidir treballar plegats. Vam agafar els nostres programes, vam comparar-los fins a arribar a acords comuns. Tenim moltes ganes de treballar.

Veu complicada la viabilitat d’aquest govern i l’aprovació de les principals mesures pel fet d’estar en minoria?

No, per exemple ara hem treballat molt els pressupostos. Crec que a tots ens agradarà fer habitatge o arreglar els carrers i les infraestructures. Han estat consensuats amb l’oposició.

Com es treballa amb l’oposició? Sobta veure com l’escassa distància de vots que els separa amb JxCat no els ha portat a governar junts com van fer en l’anterior mandat. Aquest fet els permetria potser ara tenir un govern amb majoria. A què creu que es degut?

Tenim una oposició de sis partits i un govern de tres. Això no és dolent, és la voluntat de la ciutadania de Sitges. Hi ha un gran ventall d’idees i projectes, així com maneres de treballar. Amb Junts Per Sitges vam parlar igual que amb la resta de partits, però no ens vam entendre. En el mandat anterior vam tenir molt bona relació, però les persones van canviant. De moment no hem arribat a enteses, però això no vol dir que no ho fem en un futur. Compartim moltes coses pel bé de Sitges.

Des de juliol és Diputada al Parlament de Catalunya per ERC després de la renúncia d’Eva Baró. Fins a quin punt és compaginable amb el càrrec d’alcaldessa?

Que jo sigui diputada és el resultat del context històric que estem vivint com a país. Suposa anar molt més de bòlit, però per Sitges és positiu. El fet que sigui diputada ens dóna moltes més facilitats a parlar amb consellers per casos concrets, com darrerament ho hem fet  amb la Consellera de Salut.

Membres del seu propi equip de govern manifestaven el seu descontentament pel nou càrrec. Estan saldades aquestes discrepàncies?

Jo vaig ser la primera que va dir que ho provaria i si no arribava o no es podia, ho deixaria. Estem veient que les dues facetes es poden compaginar i els meus companys de govern ho entenen així. També veuen el cantó positiu.

Creu que s’estan fent arribar a la Generalitat les demandes que realitza la comarca a través d’accions com el Pacte Penedès-Marítim?

Som tres diputades d’ERC de la Vegueria del Penedès al Parlament, i això és bo pel nostre territori. Sempre incidim molt, sobretot en els pressupostos, per remarcar les necessitats que tenim com a territori. Per a nosaltres Garraf és una prioritat, sempre.

En el Projecte d’Actuació Municipal, que el Govern de Sitges presenta tres grans eixos. D’aquest PAM 2019-2023 que consta de 341 mesures, quines creu que són les més transcendentals?

Sí, són 341 en tres grans eixos: territori, persones i transparència. Tenim objectius estratègics i operatius que preocupen a la societat i que seran seguits i concretats detalladament. A més a més, podran seguir l’estat d’execució de les accions a través del web de l’Ajuntament. Entre els principals punts d’aquest PAM queda palès que ens preocupa molt la transició energètica i ecològica, sobretot per combatre el canvi climàtic. Tanmateix, la convivència i la transició tecnològica per com traiem profit als recursos, són aspectes importants a destacar.

Pel que fa a les Ordenances Fiscals, asseguren que no descriuen el model que volen en un futur per a Sitges, però sí que fa una passa cap a l’orientació social i sostenible que porten en la seva agenda. Com haurien de ser aquestes ordenances fiscals idíl·liques?

Per treballar per la gent més vulnerable i les desigualtats. Posar tot el servei de l’administració pública a aquelles persones que més ho necessiten. També fer pedagogia cap a la transició ecològica a través d’ajudes per tota aquella gent que vulgui fer ús d’energies sostenibles.

En referència al pressupost, que tot just acaben de presentar, quines són les principals novetats, aspectes i inversions que tenen els nous comptes?

Ha estat un pressupost molt consensuat amb l’oposició. Hem fet un document d’acord on recollim moltes aportacions que han fet des de les altres formacions. Volíem fer uns pressupostos que qualsevol partit pogués signar. Són molt de caràcter social i d’activitat econòmica perquè Sitges no es quedi en res. També fem molta incidència en fer habitatge i en el manteniment de la via pública.

Al mes d’agost saltava la notícia on s’anunciava que l’Ajuntament de Sitges estudiava la possibilitat de treure la Casa Bacardi del Mercat Vell. Quin és l’estat en què es trobaria ara mateix aquesta qüestió?

Hi ha un contracte renovable de quatre anys. Sí que s’està fent un estudi en l’àmbit de participació ciutadana sobre què pensa la gent de diferents edificis perquè d’aquí a dos anys venç el contracte.

En els darrers dies ens assabentàvem que el municipi de Sitges deixava de ser la seu de la Reunió anual que realitza el Cercle d’Economia. Què n’opina l’alcaldessa d’aquest fet?

Ha estat una decisió unipersonal del nou president del Cercle. És un esdeveniment privat i poca cosa al respecte hi podem dir. Sí que és veritat que quan un esdeveniment d’aquest tipus es fa a Sitges, afavoreix molt a la promoció de la vila.

En relació amb els grans esdeveniments de projecció de ciutat com el Festival dels Jardins del Terramar i el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, continuen presents a l’agenda del municipi?

Continuen present. Són dos festivals amb ressò  important i que continuen a l’agenda de tots nosaltres.  Però també tenim d’altres com la Gay Prade o el torneig de golf Open Ladies.

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus Refugi: "Open Arms fa una feina insubstituïble salvant vides. Cal donar-los acollida"

Notícia següent

El Museu d’Art Modern de Tarragona homenatja Tomàs Forteza Segura

Notícies relacionades