Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Els hotels de Sitges “salven” l’estiu amb el 55% d’ocupació

Els xiringuitos i serveis de les platges tanquen la temporada amb la meitat d'ingressos que l'any passat

Els hotels de Sitges donen el gruix de l’estiu per “salvat”. Després d’obrir la temporada lentament i amb “pensaments negatius” per la falta de turisme internacional per la covid-19, finalment els visitants de proximitat han empès part de les reserves i hi ha hagut una ocupació mitjana del 55% entre juliol i agost.

Ho ha detallat a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber, que assenyala que hi ha hagut una caiguda del preu mig de la nit d’hotel. “Les empreses trigaran a situar-se en números negres”, avisa, mentre augura que ara arriba una tardor “complicada” per la davallada del turisme de negocis. Mentrestant, a les platges, els xiringuitos i els serveis tanquen la temporada amb un descens de la facturació del 48%.

Stöber defineix aquest estiu com una temporada “molt difícil”, si bé admet que els resultats finals dels mesos més forts han estat més gratificants del que esperaven. Segons dades recopilades pel Gremi d’Hostaleria, el mes de juliol l’ocupació d’hotels, apartaments i càmpings va ser del 45%, mentre que a l’agost ha pujat fins el 65%.

Tot i que les dades són millors del que preveien, el Gremi lamenta que són “molt baixes” en comparació als darrers estius, quan s’havia fregat el 100%. Un descens d’ocupació al qual s’hi afegeix una baixada dels preus: si els últims anys una nit a Sitges al juliol o a l’agost costava, de mitjana, 150 euros, ara n’ha valgut poc més de 110. “Són nivells del mes de novembre”, assegura Stöber.

Pel que fa al perfil dels visitants, el sector hoteler lamenta que el turisme internacional ha estat gairebé irrisori, amb una caiguda notable del mercat francès per les recomanacions del seu govern de no visitar Catalunya. També han influït, apunta el Gremi, les quarantenes imposades a altres països per a tothom qui procedís de l’estat espanyol, fet que ha provocat “desconfiança”.

Amb el turisme internacional descartat, els allotjaments de Sitges han viscut aquest estiu dels visitants catalans i de la resta de l’estat espanyol. Una ocupació que s’ha concentrat sobretot els caps de setmana i durant la part central de l’agost, “quan s’ha compensat la resta de l’estiu”.

“Ara, però, tenim per davant uns mesos complicats”, apunta Stöber, que lamenta el fre al turisme de negocis i pronostica una tardor i hivern amb ocupacions molt distants d’altres anys. Si a la recta final de l’any el municipi acostumava a registrar ocupacions del 90% al setembre i 60% a l’octubre i novembre, ara les previsions se situen en el 30 i el 10%, respectivament.

“Sembla que ara el virus es comporta diferent i hem d’intentar conviure-hi amb totes les mesures de seguretat, que a Sitges s’apliquen de forma espectacular”, defensa el president del sector hoteler, que encoratja els turistes i les empreses a mostrar confiança en els viatges. “No podem tornar a aturar tota l’activitat pel virus”, insisteix Stöber, tot demanant al sector de les convencions que “faci el pas” i reprengui les seves reunions.

Mentre no es reactivi el turisme de negocis, però, el Gremi d’Hostaleria augura que diversos establiments no podran mantenir l’activitat els propers mesos i hauran de tancar a finals de setembre. “Segurament no obriran fins l’estiu del 2021”, assegura Stöber, que veu “difícil” que aquests negocis obrin portes durant la Setmana Santa, com seria habitual.

Els xiringuitos i serveis a les platges perden la meitat de facturació

D’altra banda, l’Associació Turística de Serveis de les Platges de Sitges creu que és agosarat parlar de temporada “salvada” però celebra que els resultats obtinguts han estat millors del que preveien. “Pintava molt pitjor”, admet el president de l’entitat, Manel Martínez, que destaca la resposta dels visitants de proximitat –especialment Manresa, Igualada i Vilafranca- davant la falta de visitants estrangers.

Martínez recorda que els xiringuitos es van posar en marxa en plena desescalada, i assegura que tots els concessionaris han mantingut limitacions d’aforament per garantir la seguretat sanitària. Un fet, lamenta, que ha impedit desenvolupar activitats que abans eren multitudinàries, com classes de zumba o sessions de DJ. “I això, al final, perjudica al calaix del negoci”, apunta.

Segons els primers càlculs, la facturació al conjunt d’empreses concessionàries –xiringuitos i lloguer d’hamaques, para-sols i patinets- ha estat un 48% més baixa que l’estiu passat. El motiu principal, remarca Martínez, és el retard en l’inici de la temporada, ja que s’havien de posar en marxa el 23 de març però no van poder fer-ho fins el 6 de juny.

Tot i que a principis d’estiu l’entitat es plantejava demanar a l’Ajuntament allargar la temporada i mantenir els serveis durant la tardor i hivern, finalment els empresaris han descartat aquesta opció “perquè el setembre ja està sent molt més fluix que anys enrere”. Amb la davallada de l’activitat durant tot l’estiu, Martínez assegura que el sector viu ara mateix “amb molta tensió” i no descarta que algun negoci hagi de tancar definitivament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Decomissen prop 1,4 milions d’euros amagats en el maleter d’un cotxe a l’AP-7

Notícia següent

Lleida tindrà un acte unitari per l’Onze de Setembre a la Seu Vella però sense públic

Notícies relacionades